Нейропсихологічно телевізія стала чинити дедалі потужніший вплив на мозок глядацької аудиторії, надмірно потужний вплив. Людині складно диференціювати, коли добре, а коли погано впливає таке телебачення. Програми «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібні на каналі СТБ спонукають страх. А страх – це безпорадність. А на страху можна спекулювати і заробляти великі гроші. Людина, яка боїться, намагається позбавитись свого страху, тому вона буде вдивлятися в телевізійні кадри, щоб отримати більше інформації, а її у відповідь ще більше залякуватимуть.

Подібні програми викликають соціальну тривогу і ще більше знецінюють власні спроможності кожної конкретної людини. Глядач починає наділяти магією і надмірними знаннями тих, кого показують у телевізорі – наприклад, екстрасенсів. Такі програми просто знецінюють властивості і можливості кожної людини, викликають соціальну тривогу. Соціальна тривога – це соціальне напруження. Соціальна тривога – це той базис, який з появою додаткових компонентів часто переходить у клінічну тривогу – порушення сну, головні болі, депресія тощо. Тобто програми типу «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібні викликають і піднімають рівень соціальної тривоги. Такі телевізійні програми лише заробляють гроші, провокуючи людський страх, а потім і експлуатуючи його.

Після перегляду подібного люди сподіваються, що можна вирішити проблеми особистого життя за допомогою тільки якоїсь надмірної окультної сили. Але важко уявити, щоб при загострені апендициту людина лікувала себе за допомогою магії, а при переломі руки – вживала енергетичні переливи, відкривала-закривала чакри. Впевнений на 100%, що такі пацієнти звернуться до традиційної класичної медицини.

Окрім соціальної тривоги подібні програми викликають страх, особливо – у неповнолітніх. Дитина – істота, яка ще не набула власного психологічного захисту, в неї немає в неї досвіду і можливостей психічної амортизації – скинути надмірне напруження через спілкування з друзями і батьками.

Діти сприймають все надзвичайно щиро. В кожної людини сидить синкретичне магічне мислення, але у дітей воно надмірне. Дорослі починають позбавляться його по мірі того, як соціалізуються. А в дітей все сприймається на абсолютну віру. Їхня уява про навколишній світ надзвичайно реалістична. Властивість дітей поглинатись власними фантазіями дуже велика. І якщо в цю фантазію вплітається оця надмірна езотерика, крик, навіть анонси у вигляді цвинтарів, трупів, магічних шаманських ритуалів і так далі, то, зрозуміло, що дитина може не просто налякатися… Дитина може навіть проявити ті психічні розлади, які закладені в неї генетично. 

Ми часто у медичній практиці бачимо, що люди з психічними розладами на якихось етапах звертаються до нетрадиційної медицини, а в тому числі до чаклунів, до магів, до ворожок і так далі. Були випадки, коли звернення за допомогою до так званої езотеричної медицини просто розтягнуло хворобу у часі, пацієнт не отримував конче потрібної термінової медичної допомоги. А йому треба було надавати не просто фахову допомогу, там треба було давати нейролептики, тому що йшлося про важкий психічний розлад, який навіть міг привести до суїциду.

Тож «Битва екстрасенсів» і їй подібні окультно-містичні програми на українському телебаченні чинять негативний вплив на людей, на аудиторію, а особливо – на дітей і підлітків. 

Олег Созонтович Чабан, доктор медичних наук, професор, академік АН ВО України, психіатр, психотерапевт.