Вони просто робили свою роботу, додавши в щоденну інформаційну рутину трохи світла й справжнього життя. За їх працею уважно слідкували й визначили найкращих. Премію Novomedia Awards 2015 отримали 8 журналістів та редакцій — за висвітлення вічних цінностей у своїх ЗМІ. Традиційно нагороду отримують представники всіх типів медіа: телебачення, радіо, друковані та онлайн-видання.

_DSC0812

За систематичне висвітлення вічних християнських цінностей на телебаченні премію вже вкотре отримав телеканал «Інтер». У програмі «Ранок з Інтером» є рубрика «Віра», де регулярно висвітлюється християнський погляд на події і процеси. 

За відповідальну журналістику нагороду отримала дніпропетровський кореспондент телеканалу СТБ Ольга Волинська. На той час вагітна дівчина їздила до лікарні ім. Мечникова, куди привозили поранених бійців з Донецького аеропорту. Багато з них були у важкому стані, з не менш важкою історією. Ольга зробила сюжет про капелана, який служив кіборгам і там, в аеропорту, отримав тяжке поранення. Один з героїв сюжету каже: «Без Слова Божого важко, воно навіть важливіше за бойовий комплект».

_DSC0530

«Ми намагались уберегти нашу журналістку від психологічно важких зйомок, оскільки вона на той час уже була вагітна. Але вона вночі плакала, молилась за них, а вранці їхала на зйомки до лікарні», — пояснила під час церемонії редактор програми «Вікна» на СТБ Ірина Заславець.

_DSC0587

Інтернет підірвала відверта стаття у журналі Pink, де дівчина розповіла, як завагітніла під час лікування від раку і як вирішила зберегти дитину, відмовившись від аборту. За цей матеріал журналістка Анастасія Касьян отримала статуетку Novomedia Awards. «У кожного журналіста є своя тема, яка його бентежить, — розповідає Анастасія під час церемонії. — Для мене така тема — аборти. Я витрачала багато часу, щоб пояснити людям, як вирішити зберегти дитину, чому не треба переривати вагітність. А потім я обрала шлях переповідання позитивних історій. Я розповідаю реальні історії, коли люди, долаючи важкі обставини, народжують дитину. Наприклад, маючи діагноз “рак”. Тоді людина з простішою проблемою, має задуматись, чому б їй не відмовитись від аборту? На такий ефект я сподіваюсь».

  _DSC0560

Разом з нею відзначили роботу сумської журналістки Ірини Вертікової. У своїй газеті «Сумщина» вона систематично публікує матеріали з релігійного життя регіону, об’єктивно висвітлюючи різні християнські конфесії. 

Журнал «Новое время страны» лише нещодавно увірвався до українського медіапростору. Втім, команда, яка його розпочинала, складається з досвідчених професіоналів. Тож не дивно, що він вже зі старту вартий багатьох нагород. Novomedia Awards відзначив це видання за обкладинку й тему номера «Моральні авторитети нації». Серед героїв матеріалу — знані служителі церкви, які своїм духовним авторитетом впливають на всю націю. 

_DSC0756

Ще одна статуетка дісталась журналістці газети «Сегодня» Анастасії Білоусовій. До дня Святого Валентина вона написала матеріал «Як чоловікові любити жінку, аби вона йому підкорилась». Стаття розкриває погляд на конфлікти в сім’ї, варіанти проявів кохання до жінки від трьох священнослужителів. Зазвичай видання бере коментарі від представників виключно православної церкви. Цього ж разу журналістка вмовила редактора додати думку протестантського пастора та католицького священика. 

_DSC0708

«Найкращий матеріал для журналіста, коли він знаходить відповіді на питання, які цікавлять його самого. Я саме це й зробила, — сказала зі сцени Анастасія Білоусова. — Згідно Святого Письма, жінка має підкорюватись чоловікові, який йде за Богом. Якщо він іде за Богом, значить, він піклуватиметься про свою жінку так, як Христос піклується про свою Церкву». Ці слова зірвали оплески залу. 

_DSC0725

Українське радіо відзначили за сорокахвилинну програму «ДонбасUA» в лиці її ведучого Дмитра Хоркіна. Це — єдина програма на радіо, яка присвячена виключно проблемам Донбасу. Нагороду приніс випуск «Релігійна свобода у зоні АТО: переслідування проросійськими бойовиками усіх “іновірців”». Відомо, що у полоні бойовиків так званих ДНР/ЛНР перебувають священнослужителі та капелани. Але ставлення до конфесій вибіркове. Саме цю проблему обговорювали в ефірі. Цей випуск і був відзначений нагородою. 

_DSC0780

Останнім нагороду отримав тематичний випуск на тему прощення у програмі «Вне контекста» на «Радио Вести». Нагороду забирали ведучі програми Олексій Зарахович та Костянтин Дорошенко. «Дуже важливо пам’ятати, що є цінності вічні. Програма нерелігійна, але наш час вимагає священиків і лікарів. А що ж до журналістів, то для них головний принцип — не нашкодити. Це значить — думати, що говориш, і вірити в те, про що говориш», — зазначили радіоведучі. 

_DSC0791

Церемонія Novomedia Awards є щорічною. Протягом року експерти Асоціації «Новомедіа» досліджують медійний простір України і відзначають журналістів і редакції у кількох тематичних номінаціях за висвітлення вічних християнських цінностей.

Повний перелік лауреатів премії Novomedia Awards 2015 можна переглянути ТУТ.

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”