Учасники XII Всеукраїнського християнського молодіжного фестивалю прослухали майстер-класи з медіа від провідних спеціалістів Асоціації “Новомедіа”. Близько 30-ти молодих людей зібралися, бажаючи отримати відповіді на свої питання, віднайти знання і почути поради професійних журналістів. Серед слухачів були журналісти,що вже практикують, люди, відповідальні за інформаційне служіння в своїй церкві, а також звичайні користувачі Інтернету та соціальних мереж.

Світлана Кучеренко, член Асоціації “Новомедіа” головний редактор «Перекресток ТВ» та порталу ProChurch.info розкрила тему «Соціальні мережі і блоги як інструмент впливу». Зустріч відбулася в останній день фестивалю – у п’ятницю, 5 серпня.

Для того, щоб зрозуміти, як можна використовувати соціальні медіа, спочатку поговорили про визначення. Так, блог називають Інтернет-журналом подій, Інтернет-щоденником. Також блог – це веб-сайт, основний вміст якого – записи, що регулярно додаються та містять текст, зображення або мультимедіа. Людей же, котрі ведуть блог, називають блогерами.

Спікер показала декілька відео-роликів, що продемонстрували масштабність соціальних мереж сьогодні, їх швидкий розвиток і місце у житті мільйонів людей. Християнам також слід бути присутніми в соціальних мережах,вести блоги, створювати християнські сайти. «Чим більше істини буде в Інтернеті – тим краще буде для Церкви і християн», – зазначила журналіст. Адже Бог створив людей, щоб вони славили Його. Робити це християнам можна і потрібно у всіх сферах, в тому числі на своїх особистих сторінках, акаунтах, у блогах.

Світлана Кучеренко поділилася цінними порадами про те, як користувач може зробити свій блог цікавим читачеві. Для цього необхідно стабільно та постійно поповнювати свій блог, підіймати цікаві та важливі для людей теми, намагатися робити якісний контент; створювати цінність, а не спам, перетворити комунікацію в гру. Також журналіст порадила молодим християнам писати у своїх блогах про те, в чому вони компетентні. В соцмережах важливо не тільки поділитися лінком на якесь відео, новину чи сайт, але й написати свою особисту думку про це.

Учасники уважно слухали семінар, ставили багато запитань і активно обговорювали деякі аспекти теми. Відчувалося, що розмова більш ніж актуальна. Світлана Кучеренко розповіла про Асоціацію «Новомедіа», яка навчає бажаючих премудростям журналістики, проводить семінари, лекції, тренінги та майстер-класи. Спікер запросила молодь долучатися до новомедійників і приймати участь у заходах Асоціації.

У рамках XII Всеукраїнського християнского молодіжного фестивалю «Погрузись в глубину» також учасники прослухали масйтер-клас Валентини Крицької, члена правління Асоціації “Новомедіа” на тему «Як зацікавити ЗМІ та змусити їх писати про Вас». Семінар Валентини відвідали близько 15 людей, але це лише створило більш тісну, дружню атмосферу. Багато уваги молодих людей привернули наочні приклади, котрі наводила Валентина. Вона продемонструвала новинні відеоролики з сюжетами як світських, так і християнських журналістів про події, що стосуються моральності і християнства. Особливо вразили розповіді про Марш життя і протест християн проти легалізації гомосексуальних «шлюбів» в Україні. Валентина Крицька дала декілька практичних порад і тим, хто працює з друкованми ЗМІ. Журналіст підкреслила, що християнам слід писати зрозумілою усім мовою, уникаючи вживання релігійних термінів. 

Про те, як уникнути конфронтації між церквами і журналістами – розповіла Зоя Нікітюк, член і координатор навчальних поектів “Новомедіа”, редактор журналів жіночої мережі «FitCurves» у своєму семінарі з кумедною назвою «Давайте дружити зі ЗМІ чи як стати Леопольдом». На зустрічі було біля 30 слухачів. Семінар складався з теорії та практичних завдань, а потім у слухачів була можливість ставити запитання спікеру. Участники навчилися готувати прес-пакет та вивчили всі нюанси підготовки документів для преси.

Молоды люди залишились задоволені отриманими знаннями, багато з них чули подібні семінари вперше і просили спікерів організовувати такі майстер-класи в майбутньому.

 

Галіна Королевська, прес-центр  “Новомедіа”