У Києві з 30 березня по 1 квітня пройшла весняна навчальна медіаконференція «Телебачення, радіо, соціальні медіа та PR». Цей захід організували для церков, християнських організацій, для релігійних медіа дві партнерські організації – Асоціація «Новомедіа» та MEDIAlliance international.

П’ятеро досвідчених фахівців з Америки і шестеро з України протягом трьох днів ділились з учасниками заходу секретами успіху роботи в медіасфері. Формат конференції включав загальні сесії та навчання за трьома паралельними напрямами: телевиробництво, радіо і соціальні медіа. А також – ранкові та вечірні суперсессії в великому залі для загальної аудиторії.

Серед учасників – журналісти, радіоведучі, телевізійники, піарники, блогери, співробітники прес-служб. Делеговані учасники приїхали із чотирьох країн: України, США, Киргизстану та Молдови.  Українські медійники з’їхались для навчання з 34 міст.

Zal_video

Потужними , у практичному ключі  були сесії з телевізійного виробництва проведені командою фахівці із організації  In Touch Ministries (Атланта) – Гарі Лонгенекером (Gary Longenecker) та Джона Маккіноном (John McKinnon). Учасниця конференції Анна Резнік описала власні спостереження і зафіксувала основні тези.

zal_video_6

“За три дні встигла побувати у іншому світі. Безліч нових друзів, якісні знання, море позитивних емоцій і подарунків, а викладачі з США вже стали рідними”, – говорить вона.

Тема сторітеллінгу для декого з учасників була абсолютно новою. Проте, як висловився викладач Джон Маккінон, який має більш ніж 20-річний досвід роботи в ефірних ЗМІ: «Історія – один із найкращих способів донесення інформації. Приємним бонусом цього «трюку» є те, що тут немає жодних правил, хоча стривайте, одне таки є: будьте креативними”.

zal_video_3

То про що ж тоді розповідали на конференції, якщо не існує певних правил? Усе не так просто. Оскільки, Гаррі Лонгенекер і Джон Маккінон працюють зі сторітеллінгом не один рік, вони могли поділитись з нами однією цінною річчю – досвідом. 

А ще чи знали ви, що таке бірол? Це відео, яке розповідає вашу історію, але не містить елементів інтерв’ю.  І щоб зняти таке відео, як виявилось, планування та креативності замало.  

video_za_3

То що ж нам ще потрібно, аби у результаті роботи ми отримали гарне відео?

1. «Не бійтесь експериментувати» – ця фраза злітала з вуст наших спікерів частіше, ніж будь-яка інша.  

2. Якщо ви дівчина, полюбляєте зависати в інстаграмі, годинами підбираючи потрібний фільтр для фотографії, то радійте, бо тут над цим складним запитанням доведеться трохи помізкувати. 

3. Дехто жартував, мовляв, у операторів з дитинства замість очей об’єктив камери, і якщо це про вас, то радійте, адже іншим доведеться використати дещо більше зусиль, аби домогтись потрібного результату. 

4. Якщо ви розповідаєте якусь моторошну історію, то краще всього буде різко змінювати кути подачі зображення. Проте, якщо мета вашого біролу не полягає в тому, аби викликати мурашки по шкірі у людей, то краще плавно змінюйте кут зйомки. 

5. Декілька камер? О, використайте всі! До речі, Гарі порекомендував, що замість того, щоб проводити інтерв’ю і при цьому сидіти, краще взяти камеру на плече, так буде дещо цікавіше. 

6. А наступна складова біролу – освітлення. Є безліч способів отримати дешеві джерела світла, достатньо задіяти свою хитрість і може додати краплинку жадібності. Але спікер сказав: «Якщо вам достатньо  сонячного світла, то не варто використовувати більше, серйозно, зберігайте органічність картини». 

7. Наступна порада звучала так: «Замість того, щоб використовувати декорації, краще шукайте цікаві ландшафти. Декорації – минула епоха в кіноіндустрії». 

video_zal_4

Окрім того, у промові спікерів пролунало декілька слів, щодо звуку. Як щодо ехо? Думаю, це може стати серйозною перешкодою для нормального запису звуку. А нестерпно скриплячий стілець, на якому сидить інтерв’юер, вам самим не набрид? Негайно позбавтеся від нього! Та врешті-решт, переконайтеся, що на знімальному майданчику ніхто не гризе яблука і чи не бігають десь тут діти, а може, вашому асистенту закортіло попоїсти і його пакет видає неприємні звуки? Просто запропонуйте піти їм в інше місце. Легше попередити, ніж потім писати усе наново, через якісь дрібнички. 

У процесі зйомки ви ще не раз поставите собі запитання : «Що не так з моєю камерою?» Всі знають, що кожна людина особлива, тому при роботі з нею бажано було б, по-перше, використати дві камери, по-друге, врахувати сторону його обличчя, з якої на камері він виглядає найбільш органічно, по-третє, дивись відразу, чи доведеться тобі вносити зміни до зображення. І на останок, перед зйомкою зроби людині макіяж, навіть якщо це чоловік. 

zal_video_5

Коли уже абсолютно все готово, можна починати знімати, тут лише декілька порад : 

1. Спробуй передати максимально органічну картинку.

2. Але якщо без ефектів ніяк не обійтись, то світло має бути м’яким, приємним оку.

3. Не забувай, що існують такі поняття, як пласке та непласке світло. «Пласке краще використовувати для зйомки історій про стареньких людей», – радить Гарі. 

Та виявляється, як би сильно ти не старався, не продумував все ідеально, і мав ультра сучасної камери – це все ніщо без однієї важливої деталі – команди. Джон сказав : «Режисер, монтажер, редактор, оператор, актор – всі вони розповідають одну історію».

zal_video_7

Хотілось би дещо додати для тих, хто в команді монтажерів. 

1. Перегляньте абсолютно весь відзнятий матеріал.

2. Будьте готові, що сценарій у вашій голові буде кардинально мінятись. 

Отож скажіть, якими якостями має бути наділений оператор? Креативністю, вмінням працювати в команді, уважністю, відчуттям прекрасного, а головне – величезним мішком терпіння. 

“За час перебування на лекціях і практикумі я зрозуміла кілька речей: не варто себе недооцінювати, ти можеш набагато більше ніж думаєш, скільки живеш – стільки і навчаєшся. Життя режисера, чи оператора – це безкінечні миті, які варто ловити камерою. Коли я запитала Гарі, що він може порадити молодому поколінню, яке бажає стати в майбутньому телевізійниками, він відповів: головне не обладнання та практика, а вчитель, який допоможе та підтримає”, – підсумовує Анна Рєзнік.

Репортаж по тематичним сесіям:

 «Радіомовлення» – спікери Рональда Харріс та Берні Макпартленда 

«Соціальні медіа» – Лі Ен Джексон

Загальний репортаж #novomedia17  

Фото з медіаконференції за ПОСИЛАННЯМ!

Прес-центр “Новомедіа”