Багато років Асоціація журналістів, видавців і мовців «Новомедіа» вимагає повністю припинити виробництво і показ проектів «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних на телеканалі СТБ. Ми неодноразово зверталися з цього приводу до керівництва телеканалу та до Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення. Остання вже виносила попередження каналу. Також між СТБ та Асоціацією «Новомедіа» були тривалі судові тяжби, ініційовані каналом з метою захисту «Битви екстрасенсів».

Проте телеканал СТБ продовжує майже у щоденному вечірньому праймі транслювати зазначені проекти. Цим самим, на нашу думку, завдає значної шкоди духовному, моральному і психічному здоров’ю українських громадян. На додаток до цього телеканал ще й зневажає і ображає національні почуття глядачів. Наприклад, у вечірньому випуску «Битви екстрасенсів» в ефірі СТБ від 15 січня 2017 року взяли участь російські військовослужбовці, які зізналися, що воювали проти України на Донбасі.

Ми просимо Національну Раду України з питань телебачення та радіомовлення нарешті ухвалити остаточне рішення, яке призведе до припинення виробництва і показу на території України програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних. Тим більше, що даний профільний державний орган вже виносив попередження телеканалу СТБ за трансляцію програм і анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному чи моральному розвитку неповнолітніх.

Після показу в черговому ефірі «Битви екстрасенсів» військових агресорів голова правління ЗАТ«Міжнародний Медіа Центр – СТБ» Володимир Бородянський повідомив, що канал вирішив припинити «Битви екстрасенсів» російського виробництва та звільнити працівників, які допустили це до ефіру. Проте зазначений пост каяття у соціальній мережі Facebook, опублікований під впливом суспільного резонансу, проблему не вирішує, а навпаки артикулює її ще чіткіше. Тому що справа не у звільненні підлеглих та відмові від програми російського виробництва. А справа у тому, що суспільство вимагає повністю припинити виробництво і показ передусім тих програм з екстрасенсами, які виробляються в Україні для показу на СТБ та інших телеканалах. 

Виробництво і трансляція подібного контенту виглядає як прояв абсолютного цинізму та зневаги  до громадян України, до Держави, до Закону. Ми продовжуємо наголошувати на неприпустимості популяризації телеканалом СТБ послуг екстрасенсів та здійснення згубного впливу на духовний та психічний стан глядачів. На нашу думку, «Битва екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси» завдають телеаудиторії суттєвої шкоди, а також мають особливий негативний вплив на дітей та підлітків. 

Нашу позицію підтримують також профільні експерти. Свою оцінку щодо негативного впливу  «Битви екстрасенсів» надавали Національній раді з питань телебачення та радіомовлення фахівці Асоціації психологів України, Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Це зазначається на сайті Національної Ради: http://www.nrada.gov.ua/ua/news/radanews/31868.html. 

Держава має відповідальність і обов’язок дбати про захист громадян від шкідливих для здоров’я і психіки показів і демонстрацій. А тому настав час припинити ганебну історію виробництва і трансляції програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних в ефірі телеканалу СТБ та інших ефірних мовців України.

Прес-центр “Новомедіа”