Вікіпедія або, як називають її творці, «народна енциклопедія», є одним з найпопулярніших в світі інформаційних ресурсів. У результатах пошуку посилання на відповідну статтю у Вікіпедії стоїть, як правило, на першому-п’ятому місці.

На сьогоднішній час на ресурсі розміщено близько 900 тисяч різноманітних російськомовних статей. За деякими експертними оцінками, 7% користувачів читають статті Вікіпедії під час кожного відвідування Інтернету. Все це робить енциклопедію дуже привабливою для розміщення інформації, в тому числі і про діяльність християнських церков, проектів та організацій.

Незважаючи на таку популярність, не всі користувачі знають, що Вікіпедія за своїми принципами роботи відноситься до соціальних медіа, тобто ресурсів, де весь контент створюється самими користувачами. Фактично, будь-яка людина може написати необмежену кількість статей для цієї енциклопедії.

На відміну від багатьох ЗМІ, тема релігії досить широко представлена ​​у Вікіпедії і її відображення, в цілому, досить об’єктивно. Однак статей, що дають інформацію про діяльність протестантських об’єднань, спілок, асоціацій та організацій дуже мало, а якщо і є, то не відрізняються повнотою. Наприклад, ресурс ідеально підходить для розміщення інформації про навчальні заклади, їх історії, спеціальності, форми підготовки і т.д. Але лише деякі вузи приділили достатньо часу підготовці необхідних даних для Вікіпедії, хоча саме там потенційні абітурієнти будуть шукати інформацію в першу чергу.

Також у Вікіпедії дуже мало інформації про протестантських лідерів, як тих, що працювали в минулому, так і сучасних, а також бракує даних про появу і розвиток протестантизму в окремих регіонах, наприклад, у Сибіру, на Далекому Сході, Північному Заході і т.д. Створення таких статей, насправді, не вимагає спеціальної історичної освіти, швидше любові до історії та скрупульозного ставлення до джерел.

Опанування принципів роботи Вікіпедії, також як і інших соціальних медіа, вимагає часу. Але інструкція для новачків на цьому ресурсі одна з найбільш зрозумілих і докладних. Головне варто пам’ятати, що, як і будь-яка інша енциклопедія, Вікіпедія дотримується нейтральної точки зору на те чи інше поняття або подію, а також вимагає посилання на авторитетні джерела.

 

Маргарита Желновакова, спеціально для Baznica.Info