Адміністрація Джорджа Буша виступає категорично проти прийняття федерального закону про ЗМІ, що дозволив би журналістам зберігати в таємниці імена своїх джерел, повідомляє Associated Press. Міністерство юстиції закликає Конгрес не приймати цей законопроект, повідомляє Лента.ру.

“Цей закон створить серйозні проблеми для правоохоронних органів і перешкодить владі боротися з тероризмом”, – заявив голова Міністерства юстиції Джеймс Коумі (James Comey). “Він позбавить уряд можливості одержувати інформацію про джерела ЗМІ, навіть у надзвичайних обставинах, коли мова йде про життя й здоров’я людей, про національну безпеку”, – пояснив Коумі.

У той же час журналісти просять внести ясність у законодавство. Зокрема, Мет’ю Купер (Matthew Cooper), один з журналістів, яких судили за відмову розкрити конфіденційні джерела в Білому Домі, заявив, що через непогодженість законів різних штатів з федеральним законодавством він не знає, чи може гарантувати своїм конфідентам анонімність.

“Я хотів би точно знати, на які обіцянки маю юридичне право, а на які – ні”, – підкреслив він. Нагадаємо, що в більшості штатів прийняті закони, що дозволяють представникам ЗМІ зберігати в таємниці імена своїх джерел, однак на федеральному рівні вони не діють.

У липні 2003 року вибухнув скандал: оглядач журналу Time Мет’ю Купер і Джудіт Міллер (Judith Miller) з газети The New York Times розкрили ім’я таємного агента ЦРУ Валері Плейм (Valerie Plame). Публікації вийшли у світ через тиждень після того, як чоловік Валері Плейм, колишній співробітник Держдепартаменту США Джозеф Уілсон (Joseph Wilson), виступив із критикою Білого дому.

У жовтні 2004 року федеральний суд округу Колумбія зобов’язав Міллер і Купера назвати джерела інформації, однак ті відмовилися це зробити, пояснивши, що пообіцяли своїм інформаторам зберегти їхні імена в таємниці й не можуть порушити обіцянку. На початку липня 2005 року Міллер була засуджена до тюремного ув’язнення, а Купер залишився на волі, оскільки все-таки погодився співпрацювати зі слідством і визнав, що одним з його джерел у Білому домі був найближчий радник президента США Карл Роув (Karl Rove). Лента.ру