Вечір першого робочого дня тижня, 15 грудня, новомедійники та гості профі-клубу вирішили провести в компанії телеведучого та актора-викладача Кирила Андрєєва. Він розповів про навички публічних виступів, поділився тонкощами сценічної майстерності і показав декілька практичних вправ.


«Кожен раз, викладаючи акторську майстерність, я намагаюся вкласти в неї щось із Євангелія. І кожен раз розумію, що це складно. Тому що, не кажучи прямо про ім’я Ісуса Христа і Його подвиг, потрібно вкласти певний принцип, щоб люди могли вловити найголовніше в навчиках і потім використовувати їх у своєму житті », – акцентував спікер зустрічі.

Кінцева мета акторської майстерності – формування образу, що відбувається поетапно, і чому передує освоєння деяких навичок. У свою чергу, навички акторської майстерності допомагають оволодіти технікою публічних виступів, спілкування, взаємодії з публікою, роботи в кадрі.

Принципи роботи з публікою.

Перше – це відкритість. На думку Кирила, тут не варто боятися бути неправильно зрозумілим або щось не донести до публіки. Наступне – доброзичливість. Виходячи до людей, потрібно бути захопленим думкою, що мій матеріал дійсно здатний вплинути позитивно на їхнє життя.

Важливим також є і служіння потребам людей. Діяти за прикладом Ісуса, який зцілював, годував людей … У цьому принципі важливо бути впевненим, що те, що ви говорите, відповідає потребам тих, хто слухає вас.

Також актор закликав дружити з публікою і саморозкриватися: «Дружба повинна зав’язатися, не бійтеся розповісти про себе і щось почути про інших. Відкрийте людям свою місію – чому ви тут, який ви?».

Пропоновані обставини і дія.

Пропоновані обставини – це те, що потрібно продумати або хоча б взяти до уваги. Буквально все має значення: наприклад, стіл, за яким ви з кимось сидите, люди і їхнє відношення до вас. Атмосфера вплине на тембр вашого голосу, жести, позицію, положення тіла, на міміку, емоції, почуття гумору і т.п.

Ще один метод акторської майстерності – дія. Кожне слово, яке ви говорите, повинно вплинути на тих людей, які сидять перед вами. Не просто виходьте до людей із завченим текстом і певним часом, за який ви маєте все сказати. Майте мету і чекайте на зворотню реакцію.

Органіка.

Це природність і природнє існування. «Коли я говорю, те, чим живу, то існую в гармонії з самим собою. Якщо ви наповнені матеріалом і впевнені, що він несе благо іншим людям, і в ньому є щось, що може змінити життя на краще, то ви будете органічні в публічних виступах, тобто ваші жести, міміка, слова будуть прийнятними», – прокоментував гість профі-клубу.

Психофізичний апарат.

Це пластика, емоції, міміка і голос. Головний принцип тут – розп’яття власного я. «Коли ви тренуєте психофізичний апарат, ви повинні дозволити собі, такому, який ви є: з вашими зажимами, звичками, формами існування, з якими ви сто разів перемагали або терпіли поразки, – «померти». Тобто дозволити вашим імпульсам діяти. Це розвиває психофізику, чим ви збагачуєте своє органічне існування. Знаходьте жести і емоції, яких раніше не було. У результаті – публіці на вас повинно бути приємно дивитися», – ділиться тонкощами акторської техніки Кирило Андрєєв.

Робота з текстом і матеріалом.

Тут важливі дихання, голос і дикція. У роботі з публікою артикуляційний апарат спікера не повинен йому заважати. При роботі з матеріалом важливо мати тезовий план. Крім цього, в матеріалі мають бути зав’язка, розвиток і закінчення, щоб залучити в процес людей.

З публікою потрібно бути і проникливим, відчувати їх настрій, а також – гнучким, не боятися змінювати або додавати щось незвичне в процесі виступу.

Наприкінці зустрічі учасники ставили питання і тренували акторську техніку за допомогою декількох вправ.

Нагадаємо, профі-клуби проходять кожного третього понеділка місяця.

Прес-центр Новомедіа.