10 грудня у Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася прес-конференція президента Асоціації «Новомедіа» Руслана Кухарчука для представників ЗМІ Луганщини.

Зустріч була присвячена темі «Релігійна грамотність світських журналістів: спільний проект Асоціації «Новомедіа» і українських університетів». У прес-конференції також взяла участь Валентина Миколаївна Галич, завідувач кафедри журналістики і видавничої справи, професор, доктор філологічних наук. 

image

Руслан Кухарчук розповів присутнім про роботу Асоціації «Новомедіа» у вищих навчальних закладах України, де навчаються майбутні журналісти. Голова “Новомедіа” зазначив: «Цей проект триває майже рік. Для студентів проводять лекції, семінари, майстер-класи з різних медійних тем, у тому числі – з теми «Висвітлення релігійної тематики у світських ЗМІ». Ця програма передбачає також участь студентів у творчому конкурсі на тему «Релігійне різноманіття регіону». Кращі роботи будуть публікуватися, а переможець конкурсу отримує диплом і грошову премію”.

image

Валентина Галич відзначила, що студенти і викладачі університету раді спілкуванню з людьми, які мають активну громадянську позицію і високий рівень професіоналізму. “Сьогодні ми як ніколи відчуваємо, що громадськості потрібна етична та моральна основа, яка заснована на принципах високої етики. Гадаю, що наша зустріч сприятиме налаштуванню зв’язку між світськими та релігійних медіа», – сказала Валентина Галич.

image

У ході прес-конференції Руслан Кухарчук акцентував увагу журналістів на проблемі непрофесійного висвітлення засобами масової інформації релігійної тематики. Серед головних проблем можна відокремити такі як, ігнорування релігійних аспектів у соціальних, політичних та економічних процесах; замовчування ролі християнських громад у соціальній роботі; звернення до релігійних тем виключно на великі свята – Пасха, Різдво, Трійця; «антисектантська» істерія – коли ображають маніпуляційними штампами сотні тисяч християн євангельських конфесій , тощо.

«Враховуючи такий стан речей, Асоціація журналістів «Новомедіа» прагне допомогти світським журналістам фахово висвітлювати релігійну тематику. Ми не просуваємо інтереси будь-якої церкви до ЗМІ, тим більше — конкретних представників церкви. Ми просуваємо актуальність релігійної тематики у світські ЗМІ», – відзначив Руслан Володимирович.

Після прес-конференції Кухарчук провів для студентів двогодинний семінар. Він виклав дві теми: «Релігійна тематика у світських ЗМІ» та «Громадянська журналістика. Блогосфера». Спікер поділився своїм досвідом з майбутніми спеціалістами та спонукав їх до активної професійної практики. Він також запропонував студентам ідеї фахового і цікавого висвітлення релігійної тематики у секулярних медіа. 

Співробітництво між кафедрою журналістики та редагування ЛНУ ім. Т.Г. Шевченка і Асоціацією «Новомедіа» розвиватиметься й надалі, відзначили Валентина Галич і Руслан Кухарчук під час підсумкової бесіди. 

 

image

image

image

image

image

 

Прес-центр “Новомедіа”.