Депутати хочуть законодавчо захистити «моральні інтереси, що виникають у зв’язку з різними видами інформаційної діяльності». Про це ідеться в законопроекті 7132 «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі». Авторами законопроекту є Павло Унгурян, Павло Мовчан, Лілія Григорович, Руслан Князевич, Євген Царьков,  Геннадій Самофалов, Андрій Павловський, Катерина Ващук, Юлія Новикова, Володимир Олійник.

В пояснювальній записці до законопроекту депутати завважують, що в Україні наркоманія, алкоголізм і тютюнопаління набули ознак епідемії. А сам законопроект,

«Зазначені негативні явища безпосередньо пов’язані із легкодоступністю до низькопробної теле-, радіо-, відеопродукції, музичних та художніх творів, друкованих матеріалів, іншої інформації, що негативно впливає на психічний розвиток особистості, насиченої захопленням силою, надмірною, часто патологічною увагою на проявах жорстокості та актах насилля, повною незалежністю від етичних табу, нав’язуванням обивательсько-нігілістичного ставлення до загальнолюдських норм. Внаслідок цього такі споконвічні цінності як добро, честь та справедливість нівелюються і відходять на другий план. Надзвичайну загрозу суспільній моралі несе мережа Інтернет. Доступність до мережі зростає, а правових механізмів убезпечення і захисту суспільства, особливо дітей, немає», – ідеться в пояснювальній записці проекту.

У новій редакції закону дано визначення еротики й порнографії, а також запроваджено низку нових юридичних визначень; прописано зв’язок комісії з Кабінетом Міністрів, на розгляд якого тепер мають виноситися висновки НЕК, а також збільшено перелік пунктів ст. 6 «Заборона обігу предметів та продукції порнографічного характеру», де зокрема прописано заборону на розміщення оголошень про інтимні зустрічі для всіх ЗМІ (раніше це допускалося у спеціалізованих ЗМІ), обмеження на вживання нецензурних і лайливих слів з 6.00 до 23.00.

Також в законі з’явилася ст. 11 «Заборона розміщення та поширення в телекомунікаційних мережах продукції, що завдає шкоди суспільній моралі».

Також новий закон забороняє рекламу будь-якої продукції, товарів і послуг, що містить тексти і (або) зображення еротичного характеру. Виняток робиться лише для  спеціалізованих засобах масової інформації еротичного характеру та у спеціально відведених місцях.

Також закон передбачає, що на державних та комунальних каналах буде встановлено обов’язкову частку «моральних» програм. 

«З метою утвердження моральності у суспільстві програмною концепцією мовлення телерадіоорганізацій встановлюється обов’язкова мінімальна частка ефірного часу, призначеного для демонстрування спеціалізованих телевізійних та радіопрограм (передач) щодо популяризації загальнолюдських цінностей, духовних і культурних надбань українського суспільства, кращих зразків світової літератури, культури та мистецтва на державних та комунальних телерадіоканалах», – ідеться в статті 14.

Повністю з текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті Верховної Ради.

 «Телекритика»