Передача Мін’юсту функцій державної реєстрації друкованих ЗМІ та інформаційних агентств порушили цілісний процес координації та функціонування регулювання в цій сфері. Як наслідок – некерованість та хаос в інформаційній сфері, що загрожує національній безпеці. Про це йшлося на розширеній колегії Держкомтелерадіо. На думку першого заступника – виконуючого обов’язки голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка, один із шляхів вирішення цієї проблеми повернення функцій державної реєстрації друкованих ЗМІ та інформаційних агентств спеціальному уповноваженому центральному органу виконавчої влади в інформаційній сфері (Держкомтелерадіо) та обласним управлінням  у справах преси та інформації.

За словами Наливайка, сьогодні важелі державного управління інформаційними ресурсами розпорошені між різними органами державної влади. Натомість в Україні потрібен один державний інформаційний штаб – координаційний центр діяльності спеціалізованих відомств та організацій, наділений достатньо повноваженнями, людськими та матеріально-фінансовими ресурсами. «Саме так будується система управління у наших сусідів – Росії та Білорусі. З боку президента України, прем’єр-міністра, керівництва Верховної Ради відчувається бажання створити на базі Держкомтелерадіо єдиний спеціально уповноважений орган виконавчої влади в інформаційній сфері. На цей орган варто покласти функції формування-реалізації державного замовлення, розповсюдження соціальної рекламної інформації. Вважаю, що такий орган має надавати на конкурсних засадах державну підтримку тим ЗМІ, інтернет-ресурсам, які відстоюють державні інтереси», – сказав виконуючий обов’язки голови Держкомтелерадіо.

Щодо роздержавлення друкованих ЗМІ, то пан Наливайко порадив повернутися до цього питання після проведення чергових місцевих виборів. Бо інакше, зміна форми власності може сприйматися як тиск на ЗМІ, сказав він.

На думку, юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, передавати функцію реєстрації друкованих ЗМІ Держкомтелерадіо не варто. «Мінюст прекрасно справляється з цією функцією, протягом двох років зробив якісний реєстр. Взагалі, ми виступаємо за спрощення процедури реєстрації друкованих ЗМІ», – сказав Розкладай.

 «Телекритика»