До 1 березня Мін‘юст планує подати на розгляд Кабміну нову редакцію закону про інформацію, дороблену з урахуванням пропозицій громадськості, – повідомляє “Українська правда”. Про це йшлося під час громадського обговорення законопроекту в понеділок в Києві за сприяння Міністерства юстиції та представництва в Україні ОБСЄ, повідомляє прес-служба Мінюсту. Як зазначив у ході представник Мінюсту – Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев, законопроект покликаний врегулювати режим втручання держави у інформаційні правовідносини – право на збирання, поширення інформації тощо. Законопроект розроблено на виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи.

Законопроектом встановлено обов’язок суб’єктів владних повноважень надавати інформацію. Регулювання відносин, пов’язаних із доступом фізичних осіб до інформації про себе, узгоджено із відповідними рекомендаціями Ради Європи та Законом України “Про захист персональних даних”, прийнятим Верховною Радою України 9 січня 2007 року.

Інформацією з обмеженим доступом визнається інформація, доступ до якої обмежується суб’єктами владних повноважень відповідно до законів, або іншими суб’єктами на свій розсуд. Крім того, проектом введено категорію “службової таємниці”, до якої відносяться відомості, які не віднесено до державної таємниці, доступ до якої обмежується відповідно до закону суб’єктами владних повноважень.

Оскільки конфіденційною інформацією, згідно з проектом, можуть володіти лише фізичні і юридичні особи, об’єднання громадян та релігійні організації, зазначене позбавить можливостей суб’єктів владних повноважень обмежувати доступ до інформації. В проекті також зазначено, що поширення соціологічної інформації має супроводжуватись даними чи відомостями про методи її створення, обсяг яких визначається законом.

“В цілому прийняття проекту сприятиме правовому забезпеченню дотримання статті 34 Конституції стосовно свободи інформації під час засекречування документів, які були закриті для загального доступу з порушенням законодавства”.