Інтернет-компанія Google оголосила про своє рішення приховувати особисті дані людей, які використовують пошукову систему компанії. Раніше інформація про те, що шукають люди через Google, зберігалася нескінченно, однак тепер компанія вирішила, що буде робити ці дані анонімними через півтора-два роки після здійснення користувачем запиту.

“Роблячи записи наших серверів анонімними через 18-24 місяця, ми, як нам здається, досягаємо двох цілей в однаковій мірі: продовжуємо покращувати послуги Google для вас (користувачів), і водночас, надаємо більш прозору і чітку інформацію про те, як ми зберігаємо дані”, – йдеться в заяві компанії.

“Ми вважаємо, що недоторканість приватного життя й інформації є одним з наріжних каменів довіри”, – заявив європейський юрист Google Пітер Фляйшер.

Пошукова система Google збирає і зберігає дані про кожен пошук, здійснений через неї. Зокрема, зберігається така інформація як пошуковий рядок, унікальна адреса комп’ютера (IP), з якого здійснюється пошук, а також деякі особливості користувача – наприклад, тип браузера і дані про попередні пошукові запити.

Така інформація може містити дані особистого характеру про користувача, і з її допомогою можна скласти детальну картину звичок або способу життя людини.

За словами Google, ця інформація використовується для покращення наданих послуг та для спостереження за тим, як працює система.

Багато правозахисних організацій, які спеціалізуються на захисті приватної інформації, вітали рішення Google. Однак уряди деяких країн як і раніше можуть змусити Google зберігати інформацію нескінченно і передавати її владі. Деякі правозахисники думають, що дані про користувачів, які збираються Google та іншими компаніями, можуть бути використані для спостереження за звичками користувачів.

Чи візьмуть приклад з Google інші пошукові системи поки-що невідомо, пише Кореспондент.net

Портал Yahoo! стверджує, що буде дотримуватись європейських законів, однак поки-що компанія вивчає їх, щоб зрозуміти, на які саме з її послуг вони будуть поширюватися. ІМІ