Саме визначенням своєї ролі в команді 17 грудня 2012 року на профі-клубі «Новомедіа» були зайняті його учасники. На цей раз знаннями ділився Ігор Небава, викладач Інституту менеджменту. Разом з ним профі-клубівці розплутали детективну історію і невимушено поспілкувалися за чашкою гарячого чаю. 

Все почалося з запитання – що ж таке команда? Гість зустрічі доповнив відповіді, що пролунали і зауважив, що це люди, перш за все, об’єднані конкретною відповідальністю і взаємодоповнюють одне одного. 

Так як же визначити свою роль у команді? Ігор запропонував це зробити за допомогою моделі Реймонда Белбіна, за словами спікера зустрічі, найпоширенішою на практиці. Згідно Белбіна для ефективної роботи в команді потрібно 8 ролей, поділених на 4 категорії. 

На думку пана Белбіна, «недосконалі люди можуть створити досконалу команду». Гість зустрічі схарактеризував кожну роль для ефективної роботи команди. Так, реалізатор – робить рутинну роботу. Саме він перетворює плани на практичні дії, хоча повільно реагує на нові можливості.

Контролер – копається у дрібницях. Він вірить у справу, «розжовує» цілі і пріоритети, але недостатньо креативний. Ці дві ролі складають категорію «Трудяги». 

Наступна група «Лідери» об’єднала у собі ролі ведучого і мотиватора. Так, ведучий не володіючи високими розумовими здібностями, може з легкістю «наступити на горло» своєму его в інтересах всієї команди. Мотиватор – двигун команди. Але при цьому буває запальний. 

Але починається все, як правило, з генератора ідеї, не дуже гнучкого у спілкуванні, але зате з багажем оригінальних ідей. Аналітик шукає сильні і слабкі сторони, у нього можна повчитися розсудливості і не заважає інший раз підбадьорити через нестачу енергії у ньому. Генератор ідей і аналітик віднесені Белбіном до групи «Інтелектуали».

І четверта категорія «Парламентери» включила у себе ролі гармонізатора і дослідника. Перший – умовно кажучи, змащує колеса команди, а от прийняти рішення йому нелегко. Дослідник – шукає нові контакти, приносячи нововведення у команду, відмінно проводить переговори, але швидко втрачає ентузіазм. 

Хто є хто, кожен з учасників профі-клубу дізнався із запропонованого тесту. Серед профі-клубівців виявилися різні ролі з кожної категорії. Основними виявився лідерський склад, який веде і мотивує. Парламентери – у дефіциті, а ось рутинщики, взагалі – на вагу золота. Хоча сам тест припускає наявність у кожного 2-3-х яскраво-виражених ролей.

Далі була рольова гра. Всім учасникам належало «розрулити» детективну історію, працюючи у команді. 

У своєму амплуа встиг побувати і спікер зустрічі: Ігор як аналітик зробив підсумковий висновок за кожною роллю, оцінив на «5» роботу команди у розслідуванні детективної історії і підсумував: «Те, що ми різні, це лише підтверджує – ми потрібні один одному, і не можемо бути окремо: так створив Бог. Ми соціальні за своєю природою».

domashka 17 12 12

Нагадаємо, зустрічі профі-клубу проходять кожен третій понеділок місяця.

 

Прес-центр “Новомедіа”