Колишній ведучий 5 каналу Єгор Соболєв створив незалежне бюро
журналістських розслідувань «Свідомо», яке готуватиме матеріали у жанрі
розслідування. Для виконання матеріалів бюро залучатиме журналістів з
усієї України і в майбутньому має намір створити мережу професійних
авторів розслідувань.

«Ідея – поширювати глибокі, але легко написані розслідування про події та процеси, які торкаються багатьох людей. Чому так відбувається, як це змінити, які політики це просувають або гальмують – ось запитання, на які ми шукатимемо відповіді», – каже організатор бюро Єгор Соболєв. Першою темою, за яку взялося бюро, є «Чому в Україні пиво – не алкоголь?». Фінансуватиме перші розслідування міжнародний фонд «Відродження», проте в майбутньому Єгор Соболєв сподівається перейти на самофінансування за рахунок передплати та реклами на веб-сайті, який зараз створюється.  
 
Право на публікацію розслідувань бюро належатиме журналу «Корреспондент» та регіональним газетам, що входять до Української асоціації видавців періодичної преси.
 
Діяльність бюро контролюватиметься наглядовою радою, до складу якої увійшли ведучий ICTV Андрій Куликов, шеф-редактор «Телекритики» Наталія Лигачова, директор Інституту масової інформації Вікторя Сюмар, директор Інституту медіа права Тарас Шевченко, керівник Інституту розвитку регіональної преси Олег Хоменок та генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов. Наглядова рада не редагуватиме розслідувань, але має право ветувати обрану бюро тему або кандидатуру залученого до розслідування журналіста.

“Телекритика”.