Європейський Союз вимагає від Президента Білорусі Олександра Лукашенка негайно звільнити заарештованих учасників протесту опозиції.

Як повідомили у Представництві Європейської комісії в Україні, на думку ЄС, влада Білорусі була не в змозі виконати свої обов’язки перед ОБСЄ і провести демократичні вибори: «Припустившись брутальних порушень прав людини і вдавшись до арештів мирних демонстрантів, які намагалися захистити своє законне право протестувати проти фальсифікації виборів, влада Білорусі довела, що вона є сумним винятком на європейському просторі відкритих і демократичних суспільств. Це зазначено в Декларації Європейського Союзу, яку було долучено до Висновків країни-голови на саміті у Брюсселі 24 березня. Європейський Союз вирішив застосувати жорстокі обмежувальні заходи стосовно Президента Лукашенка та інших відповідальних за грубе нехтування міжнародними стандартами проведення виборів».

Разом з тим в Декларації зазначено, що ЄС вітає «слово свободи» від демократичної опозиції та громадянського суспільства в Білорусі. «Їхні сміливі зусилля стосовно просування демократії у виключно важких умовах заслуговують нашого цілковитого визнання і підтримки. Європейський Союз засвідчує свою готовність взаємодіяти з громадянами Білорусі шляхом розширення своєї підтримки громадянського суспільства і демократизації», – зазначено в заяві Європейського Союзу. ЄС буде розширювати контакти між людьми і зміцнювати доступ до незалежних джерел інформації, – підкреслено в Декларації.

Європейський Союз вимагає, аби Лукашенко негайно звільнив заарештованих протестувальників, і попереджує, що влада Білорусі повинна утриматись від будь-яких дій проти учасників мирних протестів. Усі міжнародні партнери ЄС, і зокрема, сусіди Білорусі, мають зайняти таку ж позицію стосовно режиму, підкреслює Європейський Союз, повідомляє proUA.

25 березня у Мінську білоруська міліція розігнала багатотисячну акцію протесту і затримала десятки людей, серед яких екс-кандидат в президенти Олександр Козулін. Лідер опозиції Олександр Милинкевич уникнув арешту. IMI