Сьогодні в Україні працює 238 православних інтернет-сайтів, виходить 76 православних газет, 34 журнали, 13 радіопрограм, 16 телевізійних програм. Це дані Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ станом на початок листопада 2011 року. Найяскравіші і цікаві проекти – телеканал “Глас”, сайт “Православ’я в Україні”, молодіжний журнал “Отрок.UA”, сімейний журнал “Фамилия”.

Як будується інформаційна діяльність УПЦ, чому православні не були раніше настільки активними в інформаційному просторі? Про це на Міжнародному форумі “Новомедіа” буде говорити Владислав Головін, регіональний представник православного журналу “Фома”. Якщо в 1990-і роки нові інформаційні проекти УПЦ найчастіше були дуже слабкими і складалися в основному з передруків, то тепер православна журналістика переживає період становлення себе як нового, релігійно мотивованого погляду на світ.

“Одночасно проходить два процеси – зростання кількості нових інформаційних проектів та уповільнення реєстрації нових громад. Але якщо подивитися на ці процеси ширше, виявиться, що слабке зростання громад – проблема всіх конфесій країни. Християнська журналістика з місіонерства і засобу звернення перетворюється на вид служіння. Перед православними журналістами, як і перед усіма християнськими журналістами тепер новий виклик – робити інформаційні проекти не як місіонерські, а як спосіб донесення християнського погляду на світ”, – зазначає спікер Форуму “Новомедіа” Владислав Головін.

Форум відбудеться 18-20 листопада в київському Домі кіно. Спікерами будуть близько 40 знакових фахівців зі сфери світських і релігійних засобів масової інформації. Протягом трьох днів Форуму учасникам буде запропоновано близько 50 різних тем, презентацій та локальних подій.

Для участі у Форумі необхідна реєстрація.