Парафіяни храму Церкви Адвентистів сьомого дня м. Черкас були трохи здивовані, побачивши на богослужінні людей, одягнених «не по дрес-коду» – замість світлих сорочок з краватками на них красувалися чорні футболки з синім логотипом «ITDays 3.0» у вигляді рибки. Напис поруч із логотипом свідчив: «Християнський форум IT-фахівців». На іншій стороні футболки – заклик: «Follow Christ» – «Йди за Христом!»

Це молоді фахівці, які з’їхалися з усієї України в Черкаси на третій щорічний форум «ITDays» (що розшифровується як «Дні інформаційних технологій»). Вони прийшли в храм в вбранні, за яким можна було зрозуміти, що мета їхньої зустрічі – озброєння проповіді Євангелія сучасними методами.

Жодна церква сьогодні не обходиться без власного сайту, не кажучи вже про міжконфесійні ресурси, де кожен бажаючий може знайти християнські свідоцтва, проповіді, книги, фільми, музику, прослухати радіопередачі і т.д.

Але як таке служіння зробити максимально ефективним? Про це з 6 по 8 липня і говорили доповідачі форуму на семінарах, що охопили широке коло тем: від стратегії Інтернет-євангелізму до технічних засобів втілення найсміливіших ідей і проектів.

7053

Відкрив серію виступів гість з-за кордону – директор інтернет-проектів Євро-Азіатського відділення Церкви Адвентистів сьомого дня Мар’ян Максимчук, який розповів про Глобальної мережі адвентистських інтернет-євангелістів (GAiN).

Серед інших спікерів – представники наукових та освітніх кіл, філологи, редактори, журналісти, адміністратори і координатори сайтів, фахівці з інтернет-маркетингу, дизайнери та програмісти. Багато хто з них поєднує християнське медіа-служіння з роботою у світських установах на відповідальних постах.

Триденний форум містив в собі не тільки насичені інформацією семінари, а й презентації проектів учасників, а також захоплююче ток-шоу, присвячене проблемам копірайту, критики та цензури. Молоді люди черпнули для себе багато нового, і мають намір застосувати отримані знання в своєму служінні. За словами організаторів, відмінність «ITDays 3.0» від попередніх двох форумів – у дедалі більшій залученості рядових членів церкви і співробітників відділу інформації до IT-євангелізму.

7047

Наприкінці форуму «ITDays 3.0» учасники обрали координаторів IT-cпільноти за основними напрямками діяльності. Ролі розподілилися таким чином: журналістика – кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики ХНУ ім. В. Каразіна Максим Балаклицький; дизайн – керівник і співзасновник компанії «Cascade» Олександр Лісовський; маркетинг – консультант з комплексного інтернет-маркетингу Богдан Яковенко; web-проекти – прикладний та веб-програміст Сергій Матрунчик; ПО і загальний менеджмент – старший iOS-програміст, аспірант кафедри Інформаційних технологій НМетАУ Антон Шуміхін. Саме ці особи відповідатимуть за виконання проектів у своїй сфері.

Але головне, – як підкреслив у своєму виступі керівник відділу інформації Українського уніону Церкви АСД Юрій Кузьменко, – євангелізаційний ефект від інтернет-проектів і трансляцій безпосередньо залежить від тієї атмосфери, яку відвідувач зустріне у християнській громаді. А духовне зростання і створення атмосфери любові та прийняття – завдання вже не вузького кола IT-фахівців, але кожного члена церкви.

 

Ігнат Меренков, Церква Адвентистів сьомого дня,

фото Юрія Кузьменка