Іракські журналісти мають намір прагнути до згуртованості своїх рядів, навіть незважаючи на небезпечні політичні ігри навколо прийняття нової конституції. На минулому тижні в Аммані (Йорданія) зустрічалися лідери більш ніж 40 журналістських груп. Вони ухвалили Хартію про соціальні і професійні права, а також підготовлений ряд пропозицій, спрямованих на зміцнення журналістської незалежності. Про це йдеться в останньому номері видання “Коммюніке IFEX”.

“Журналісти виявилися на перехресті небезпечної політичної боротьби, але вони готові працювати разом для створення культури ЗМІ, що стане моделлю для всього регіону”, – заявив генеральний секретар ІFJ Айдан Вайт, який очолював зустріч.

Іракський ландшафт ЗМІ дуже небезпечно політизований. Журналісти відстоюють свій професіоналізм, часто не будучи добре навченими. Їм нерідко платять маленьку зарплату, і вони часто піддаються сильному тиску з боку власників ЗМІ, політичних фракцій і релігійних угруповань.

На нараді був схвалений ряд пропозицій, які, у випадку їхнього ухвалення, зможуть забезпечити журналістиці важливу роль у побудові демократичної культури в країні, що роздирається протиріччями.

Ключовими були наступні вимоги:

– Створення національної ради ЗМІ, що буде діяти як моніторинговий орган і як інструмент

саморегуляції іракських журналістів;

– Підготовка і прийняття кодексу журналістської етики після проведення докладних консультацій з іракськими журналістами;

– Концептуально нові професійні відносини: справедливі контракти, що забезпечують права журналістів і інших працівників ЗМІ;

– Створення національного жіночого комітету іракських ЗМІ, покликаного підтримати рівність статей у журналістиці і сприяти роботі національної жіночої мережі журналістів;

– Загальнонаціональна програма навчання журналістів основам безпеки, відкриття центру забезпечення безпеки журналістів у Багдаді.

На зустрічі також обговорювалися питання створення національної структури навчання журналістів, доступної для всіх працівників ЗМІ, у тому числі і для тих, хто працює в регіонах. Обговорювалися і питання встановлення більш тісного зв’язку з журналістами Палестини, де їх колеги працюють у схожих кризових умовах.

“Підсумком цієї зустрічі можна назвати прагнення іракських журналістів, незважаючи на всю жорстокість, що виявляється по відношенню до них, триматися разом і відстоювати свої демократичні, професійні і соціальні права”, – заявив пан Вайт.

На цій зустрічі, що пройшла за підтримки ЮНЕСКО, Конгресу профспілок Великобританії і Міжнародної датської організації по наданню допомоги ЗМІ, було погоджене рішення про поновлення роботи Національної консультаційної ради іракських журналістів, у яку ввійдуть представники ЗМІ всієї країни.

“На цій зустрічі був вироблений план дій, настільки потрібний

іракським ЗМІ. І зараз нам буде потрібна політична воля, щоб втілити цей план у життя”, – заявив пан Вайт.

ІFJ представляє інтереси 500 тисяч журналістів з понад 110 країн світу. ІМІ