В жовтні 2005 року Рада Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів (IREX) у рамках програми IREX U-Media за підтримки Агенції Міжнародного Розвитку (USAID) в Україні починає нову програму обмінів для українських регіональних ЗМІ. Програма розпочне свою діяльність 3 жовтня 2005 року та буде включати в себе створення та розвиток партнерств між 20-25 українськими регіональними виданнями. Стажування учасників в рамках затверджених друкованих медіа-партнерств почнеться з листопада 2005 року.

НАЗВА ПРОЕКТУ ТА КОРОТКИЙ ОПИС

У рамках Програми обмінів серед українських друкованих ЗМІ IREX U-Media надасть допомогу в організації обмінів візитами серед репортерів, журналістів та менеджерів видань, які представляють незалежні друковані ЗМІ у східній та південній Україні (в основному АР Крим та Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Донецька, Луганська; Харківська, Сумська, Одеська, Миколаївська, Херсонська області) з газетами, що друкуються в інших областях України (за винятком Київської області). Партнерства можуть включати ЗМІ обласних центрів чи невеликих регіональних міст.

Метою цих обмінів є:

1) надати можливість представникам ЗМІ зустрітися з колегами з інших регіонів країни та налагодити двохстороннє спілкування та порозуміння;

2) надати можливість учасникам програми та їх газетам обмінюватися ідеями та досвідом найкращого ведення бізнесу та розвивати взаємні корисні довготривалі стосунки між журналістами та газетами у разних частинах країни.

Двосторонні обміни, що виконують завдання програми, проводяться так, щоб задовольнити особливі потреби українських партнерів у таких галузях: управління бізнесом, реклама, маркетинг, промоушн, розповсюдження, професійний журналізм, подача новин, журналістська етика, відносини між журналістами та редакторами та інші питання, пов’язані зі ЗМІ.

Під час конкурсного відбору до програми буде залучено 20-25 незалежних газет-учасниць.

Співробітники кожної з газет-партнерів у кількості від 3 до 5 чоловік зможуть нанести 5-ти денні візити до редакцій інших газет – учасниць партнерства – протягом одного року діяльності програми. Всі газети-участники програми будуть як приймаючою, так і відвідуючою стороною. Кожен візит дасть можливість гостям редакції попрацювати та поспостерігати за робочим процесом у партнерської сторони, а також познайомитися з регіоном в позаробочий час.

ТРИВАЛІСТЬ ПРОЕКТУ: Жовтень 2005 – Жовтень 2006

Процес відбору партнерів

IREX анонсує конкурс серед незалежних друкованих українських регіональних ЗМІ.

Під час конкурсного відбору переваги надаватимуться виданням, які:

– є членами Асоціації Видавців Періодичної Преси та Ассоціації Незалежніх регіональних відавцівУкраїни

– брали участь у тренінгах IREX U-Media та мають досвід попередньої співпраці з IREX ProMedia чи IREX U-Media.

Заявки прийматимуться до 20 жовтня (четвер) 2005 року.

Щоб взяти участь у конкурсі, слід заповнити анкету-заявку (скачати її можна тут) та відправити заповнені анкети електронною поштою на адресу okoval@kyiv.irex.org або ж звичайною поштою на адресу: IREX У-Медіа вул. Ризька 15, Київ 04112

Докладнішу інформацію про умови конкурсу можна отримати за телефонами + 38 (044) 458-44-43; + 38 (044) 458-34-93 та електронною адресою okoval@kyiv.irex.org

Крім того, тим, кому цікава газетна справа та журналістика, та подобається допомагати навчатися іншим, IREX пропонує опанувати спеціальність тренера з журналістики.

В рамках програми підготовки тренерів з журналістики планується провести десятиденний тренінг у другій половині листопада 2005 року. Тренінговий курс буле сфокусовано на засвоєнні учасниками сучасних методик викладання різноманітних аспектів журналістики, розвитку навичок та умінь у журналістів та студентів. За результатами курсу навчання, учасники отримають сертифікат IREX U-Media про закінчення програми підготовки тренерів з журналістики. Викладання буде проводитися досвідченими тренерами в галузі ЗМІ – Маргарет Фріні (США) та Катериною Лаба (Україна).

Тренінг розраховано на наступну аудиторію: журналісти та редактори національних та регіональних видань, викладачі факультетів журналістики та шкіл журналістики.

Претенденти на участь у навчанні повинні мати досвід роботи в журналістиці чи викладанні, бути комунікабельними, амбіційними та любити допомагати іншим навчатися.

Тим, хто пройде тренінговий курс в рамках цієї програми, IREX U-Media надасть можливість провести 1-2 тренінги для регіональних журналістів. Але IREX U-Media не гарантує надання постійної роботи за результатами програми підготовки тренерів з журналістики.

Зацікавленим особам слід надсилайти свої резюме разом з супроводжувальним листом, обсягом не більше 200 слів, а також письмове погодження працедавця на навчання в IREX U-Media та звільнення вас від роботи на період участі у тренінгу на адресу: okoval@kyiv.irex.org до 28 жовтня 2005 року.

У супроводжувальному листі необхідно надати обгрунтування свого бажання стати тренером з журналістики, вказавши наприкінці свою контактну інформацію.

В темі електронного повідомлення слід написати “Тренінг для тренерів”.

В рамках своєї програмної діяльності IREX U-Media оплачує навчання та проживання учасників, а також обіди та перерви на каву. Проїзд до та з міста проведення тренінгу сплачується учасниками самостійно.

Про проходження конкурсного відбору учасники будуть повідомлені не пізніше 4 листопада 2005 року.

За додатковою інформацією слід звертатися до координатора тренінгових програм IREX U-Media Оксани Коваль за телефоном (044) 458-44-43 або за адресою okoval@kyiv.irex.org

“Телекритика”