З такою темою клуб веб-майстрів зібрав своїх учасників 27 січня 2013 року. Спікер зустрічі – Денис Семенюк, керівник IT-департаменту Асоціації «Новомедіа». Він пояснив, як поетапно організувати та реалізувати онлайн-трансляцію служіння у церкві на практичному прикладі.

Першими, вже традиційно для клубу веб-майстрів, стали новини у сфері ай-ті технологій. Відтепер українці можуть заробляти в УouТube, а до Приват24 можна підключати картки інших банків. Гарна новина для IT-компаній: можливо, для них будуть знижені податки. Також до кінця 2013 року в новинах обіцяють, що запрацює можливість переключення між операторами мобільного зв᾽язку без зміни телефонного номера. До речі, у Києві вже можна записати дитину до дитячого садку в онлайн-режимі, а з квітня 2013 року почнуть видавати біометричні паспорти в Україні. Крім цього, всі дізналися про креативного програміста, який кожного ранку дивився «кішечок» в Інтернеті, а свої основні робочі обов᾽язки майстерно доручив найнятим ним людям. 

Спікер зустрічі також проанонсував декілька майбутніх подій. 16 березня 2013 року у Києві відбудеться бізнес-форум для християн-підприємців. 22 лютого – Форум для маркетологів, та 24 квітня пройде iForum. Крім цього, Денис запропонував статистику найвідоміших брендів у соцільних мережах.

Далі спікер говорив про організацію онлайн-трансляції церковного служіння. 

За словами Дениса, будь-яка Інтернет-трансляція відбувається таким чином: є пристрій, який отримує сигнал. Він, як правило, підключений до чогось, що стискає або кодує сигнал певним чином, та передає на сервер в Інтернеті. А вже з сервера користувачі при підключенні отримують картинку.

Пристроєм, який приймає, можуть бути веб-камера, смартфон або професійна камера. Від пристрою залежить спосіб передачі картинки в Інтернет.

Організувати онлайн-служіння можна у два способи: малобюджетний та дорогий. У першому випадку достатньо мати ноутбук без особливих технічних вимог та веб-камеру. При цьому веб-камери можуть бути найрізноманітнішими. Про оптимальні варіанти таких камер та штативів до них також дізналися учасники зустрічі. 

Дорогий варіант передбачає використання професійної камери. Тут спікер звернув увагу на відмінності між веб- та професійною камерами для онлайн-трансляції: «З веб-камери ми отримуємо картинку безпосередньо і її не потрібно кодувати на відміну від використання професійної камери». Також при другому способі організації онлайн-служіння знадобиться плата захвату, яка отримує сигнал з камери для подальшого перетворення. Але при цьому не завжди можливо використати звичайний ноутбук, тому що не будь-яка плата відеозахвату «знаходить спільну мову» з усіма комп᾽ютерами. Краще використовувати таку плату захвату, яку можна вставити в комп᾽ютер.

Передавати сигнал кінцевому користувачу також можливо у два способи. За більш складного – встановити свій власний сервер. При цьому одержати максимальний контроль та незалежність. Другий варіант передбачає трансляцію через один із вже існуючих сервісів. Для цього потрібна тільки спеціальна програма. Найпопулярніші сервіси: Ustream, JustinTV або livestream. Учасники клубу веб-майстрів дізналися подробиці їх використання.

Програмне забезпечення, за допомогою якого користувачі отримують картинку, може бути платним та безкоштовним. На думку Дениса, найвідоміше платне ПЗ – Wowza. До речі, є спеціальні умови оплати для церков при використанні цього варіанта. Відоме безкоштовне ПЗ –  Red5.

І, насамкінець, щоб користувачі стали учасниками онлайн-служіння на сайті, потрібен плеєр. Це можуть бути Uppod, Flow player, JV player. Мовлення можна вести в декількох стандартах якості, між якими користувач може обирати. Тим, у кого Інтернет повільний, якість відповідна, при швидкісному – HD якість.  

На завершення всі учасники зустрічі стали безпосередніми глядачами онлайн-трансляції.

Повідомляємо, у березні 2013 року Асоціація «Новомедіа» планує провести семінар на тему онлайн-трансляції служіння в церкві. Та нагадуємо: зустрічі клубу веб-майстрів проходять кожного останнього понеділка місяця.

 

Прес-центр Асоціації «Новомедіа»