8 вересня нинішнього року римо-католицька громада міста Біла Церква звернулась у відкритому листі до мас-медій з проханням про допомогу. „Коли вже закон і права людини будуть вищі, ніж свавілля чиновників?”, — запитують віруючі, які від 1989 р. домагаються повернення їм храму, який використовуються під розважальні заходи. Подаємо повний текст листа-звернення, який Асоціація “Новомедіа” отримала від Католицького медіа-центру.

Дорогі журналісти!

Звертається до вас римо-католицька спільнота з надією, що наша справа буде почута і стане відома широкій громадськості України. У нашому місті стоїть прекрасний костел святого Іоанна Хрестителя, побудований у 1812 році нашими предками у вірі. На жаль, у 1930 році радянська влада незаконно забрала храм. Протягом років у ньому розміщувались музеї, складські приміщення, лекційні зали, поки не зруйнували храм. Потім вирішили в ньому зробити органний зал, відремонтували, встановили орган, а тепер вирішили, що це власність міста, а не католиків. До цього часу це органний зал, в якому проводяться не тільки концерти, але й різні заходи. Наприклад, в цьому році 24 червня на наше храмове свято в костьолі відбувалися випускні вечори, а вірні молилися перед своїм храмом. Ми не вимагаємо повернути всі цінні та коштовні речі, які були в костелі, а лише просимо про повернення храму.

З 1989 року прихожани намагаються відібрати свій костел. Весь час не знаходять порозуміння із владою міста. Відчувши свободу, люди перестають боятися, все більше і більше нас приходить до костьолу. На сьогоднішній день нас біля 200 осіб. Останніми днями ми намагалися підписати угоду з адміністрацією Будинку органної музики про щоденну можливість богослужінь, бо до цього могли молитися в храмі лише три дні в тиждень. Але директор такої угоди не хоче підписати, а за ті дні, які були вже надані, вимагає непомірної плати. Директор органного залу сказав, що в неділю до храму нас не пустить. Коли вже закон і права людини будуть вищі, ніж свавілля чиновників? Ми, католики, почуваємо себе приниженими у власному місті, тому що перебуваємо в нерівних умовах з братами-православними, яким повернули їх храм.

Пишемо лист з величезною надією, що ви, які маєте велике почуття справедливості, допоможете привернути увагу всієї громадськості до наших проблем. Адже друковане чи проголошене слово має величезну силу, формує думку, впливає на людей, тому просимо вас про журналістську допомогу. Адже у демократичному суспільстві завжди захищають тих, хто слабший, допоможіть нам, щоб ми могли переконатися, що живемо в суспільстві, яке змінюється на краще, що кожний у ньому почутий і вислуханий.

Сподіваємося, що ви нас почуєте та допоможете.

З молитвою спільнота римо-католиків м.Білої Церкви

Біла Церква, 08.09.05