Міністерство культури і туризму України не дало дозволу на прокат фільму «Бруно». Комедія за участю Саші Барона Коена повинна була вийти в український прокат 23 липня.

Голова Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України Ганна Чміль пояснила «Телекритиці», що таким було рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури. Без прокатного посвідчення показ фільму є незаконним. Попередній фільм Коена – «Борат» – також не було дозволено в Україні.

Своє рішення голосувати проти надання фільму прокатного посвідчення член Експертної комісії Максим Ростоцький – голова ВГО «Телеглядацька асоціація батьків України» – назвав «своїм обов’язком як психолога і юриста». На його думку, ця стрічка містить такі елементи, що, відповідно до чинного законодавства, підлягають забороні: «сцени гомосексуального характеру, що містять збочення».

Ще один член комісії, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач спершу сказав, що фільму не бачив, але згодом згадав, що все ж дивився його. «Там є епізоди, заборонені законодавством України. Коли геніталії показані крупним планом на весь екран – це вже підстава до заборони. Картина доволі мерзенна. Вона в мене викликала фізичну огиду», – описав він стрічку.

Повна назва фільму –  «Бруно: Захопливча подорож Америкою, з метою змусити гетеросексуальних самців відчути дискомфорт у пристутності гомосексуаліста-іноземця у футболці-сіточці». У деяких країнах фільм вийшов у прокат у дещо цензурованому варіанті, оскільки він сповнений відвертих сцен. У США перегляд фільму дозволено з 17 років та в присутності дорослого, у Великій Британії – з 18 років.