Анімаційні фільми люблять всі: і великі, і малі. Мультфільм – найулюбленіший жанр дітей. Все починається із задумки і персонажа. Про це детально розповів Олександр Власенко, художник-аніматор, з Асоціації «Еммануїл», CBN. Разом з учасниками семінару спікер створив на папері героя відповідного тим якостям, які були потрібні. Оскільки Олександр працює з 2D і 3D графікою, він розповів про технічні можливості сучасної анімації. Нагадаємо, що семінари відбувалися в рамках конференції дитячих ЗМІ – Медіаленд 2016 23-24 квітня.

IMG_6361

На питання, яку техніку використовує майстер, щоб надати потрібний характер персонажу, відповів Олег Педан, творець сучасної лялькової анімації. Перед створенням будь-якої фігури або ляльки, він виписує всі прикметники, наприклад: злісний, жадібний, підступний, хитрий. А потім думає, як образно виділити цю рису. Жадібність, наприклад, можна показати наявністю великих рук, хитрість – вузькими очима і затиснутими губами. Спікер показав відео своїх робіт і винаходів з майстерні. Учасники побачили, як з підручних матеріалів з’являються казкові персонажі, і як за допомогою фотозйомки вони оживають у кадрі.

1461493769009

Але справжніми героями «Медіаленду» стали три козаки із серії мультфільмів анімаційної студії «Укранімафільм». Саме їх фігури на макетах розміру з людину красувалися в головному залі конференції. Про характери цих персонажів, про історію створення цих картин розповідав ніхто інший, як Едуард Ілліч Кирич, художник-аніматор і постановник мультфільмів «Як козаки наречених визволяли»; «Як козаки сіль купували»; «Як козаки олімпійцями стали»; «Як козаки мушкетерам допомагали»; «Енеїда»; «Як козаки в хокей грали». Також митець розповів спільно з Едуардом Ахрамовічем, генпродюсером «Укранімафільм», як відбуватиметься повернення козаків. Скоро вийде серіал «Як козаки в футбол грали».

IMG_6250

Учасники ставили питання по улюбленому мультфільму автору (Антон Базелінський написав більшість сценаріїв для нового серіалу), художнику і продюсеру, а також говорили про можливості співпраці у створенні шедеврального мультсеріалу.

240701061

Також на сесію по анімації заглянула Оксана Карпус, художник-постановник багатьох радянських мультфільмів. В даний час Оксана Валеріївна працює в студії «Новатор» та викладає в дитячій анімаційній студії. Вона, як і Едуард Кирич, малює від руки, а після аніматори оживлюють ескізи в спеціальних комп’ютерних програмах. Вона побажала учасникам знайти свій стиль і техніку. На питання, чим відрізняються сучасні мультфільми від мультфільмів 70-их, Оксана Валеріївна відповіла: «Що стосується техніки, безумовно, з’явилося багато програм, що прискорює процес створення, а що стосується змісту – то в сучасних мультиках ми бачимо багато насильства … і це сумно». Учасники «Медіаленду» погодилися, що потрібно поповнювати медіаконтент для дітей хорошими та добрими новими персонажами, які будуть вчити підростаюче покоління хорошому і корисному.

IMG_6213

Великим сюрпризом для медіалендійників став візит Ніни Олексіївної Чурілової, легенди вітчизняної мультиплікації. «Щоб творити прекрасне, потрібно мати це в середині. Бажаю вам черпати натхнення з хороших джерел, бажаю вам більше добра, любові і світла в серці, ніколи не зупиняйтеся на досягнутому», – побажала 85-річна художниця-аніматор учасникам.

sRUgvmRdgnk

Учасники зробили фото на пам’ять та обмінялися контактами для подальшої співпраці.

Читайте також репортаж з Медіаленд 2016

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”.