Якими мають бути цікаві тексти та як потрібно збирати інформацію. Де починається творчість, що варто зробити, аби текст «ожив» та як не боятися «білого аркуша»… Про це та багато іншого розповідала 19 серпня гостя профі-клубу «Новомедіа» журналістка з більше ніж 15-річним досвідом Мирослава Соколова («Газета по-українські», 5-й канал, служба ВВС, газета «День»).  

Гостя почала з поняття «творчість», а саме звідки вона бере свій початок. «Творчість починається тоді, коли сформована тема, точно знаєш, про що будеш писати, для чого, чому це треба писати, кому це буде цікаво, що нового можеш сказати», – впевнена Мирослава Соколова. Та додала, що журналісту варто писати, коли свою тему він може вкласти у п᾽ять-сім слів. 

Спікер порадила учасникам в процесі роботи паралельно із записом на диктофон робити помітки у блокноті. Такі записи допомагають ще на шляху до редакції структурувати тему та вже чітко знати, як саме будеш писати.

Мирослава закликала бути відкритими у розмові з людьми і на прес-конференціях, та сміливо ставити навіть безглузді запитання. До речі, відповіді на такі питання, як правило, стають популярними в публікаціях інших журналістів. До того ж, не варто соромитись на інтерв᾽ю, а запитувати людину про все, що тільки можна. Найцікавіше піде в текст, а те, що залишилось може стати в пригоді для іншої статті.

А як, наприклад, побороти страх перед «білим аркушем»? З точки зору Мирослави, слід почати писати будь-що, уявивши, ніби просто переказуєш те, що відбулося.

Акцентувала гостя також на важливості бути простим та зрозумілим читачеві/слухачеві та пам᾽ятати, що аудиторія ще менше або взагалі не знає про те, що сталося. Крім того, порадила писати не тільки про те, що трапилось з героєм, але й про нього самого: «Бо люди люблять читати про себе і це наближує проблему, яка сталася з героєм».

«Пишіть так, неначе ви розповідаєте все це своїй бабусі», – наостанок порадила гостя зустрічі.  

Нагадаємо, профі-клуби «Новомедіа» проходять кожного третього понеділка місяця.

Прес-центр Асоціації «Новомедіа»