Цього разу, 18 серпня, у гостях профі-клубу побував Дмитро Горшков, кореспондент Київського бюро «Франс Прес». Говорили про особливості роботи в агентстві та журналістську діяльність під час бойових дій в Україні.

Говорячи про специфіку роботи в міжнародному інформагентстві, Дмитро зауважив, що кореспонденти не мають права самі випускати новини. Тексти спочатку надсилаються до регіонального центру (Москва), а звідти – до Парижу. При чому, якщо новина досить важлива, цей процес займає лічені хвилини. Така практика необхідна для мінімізації помилок та максимальної об’єктивності, аби уникнути інтерпретацій в той чи іншій бік.  

profic_1808_2

Цікаво те, що у Франс Прес, як правило, репортери одночасно є і редакторами. Один пише, інший перевіряє, і навпаки. А відеооператори – це творчі одиниці у цьому агентстві. Вони працюють без участі журналістів, мають бачення сюжету, зобов’язані знати ситуацію та які питання поставити сторонам.

Відбирають новини у Франс Прес за важливістю, а пишуть зазвичай з використанням цитат всіх сторін та дають широкий бекграунд. Новина будується за принципом перегорнутої піраміди. «Мені не подобалось спочатку, але такий принцип потрібен, щоб тримати увагу читача до кінця», – каже Дмитро.

profic_1808_1

У репортажах основний акцент на простих людях. Якщо йдеться, наприклад, про мітинг, то дуже велика увага приділяється не коментарям влади, а людей – учасників мітингу, бажано їх дати декілька. Це, можливо, не презентативно, але саме це робить матеріал цікавим та живим.

Крім того, кореспонденти міжнародного агентства практикують бекграунди та факт-бокси. Наприклад, останні – про захоплення міст та селищ. Це історії, що містять базовий перелік міст, кількість мешканців, відстань від «гарячої» точки, інформацію про об’єкт захоплення. Такі матеріали доповнюються новою інформацією кожного разу. 

Не цураються у найдавнішому інформагентстві використовувати коментарі із соціальних мереж, ретельно перевіряючи їх на відповідність дійсності.

З іншими міжнародними інформагентствами Франс Прес не конкурує, тому що, на відміну від інших, спеціалізується на репортажах та живих історіях.

profic_1808_3

Також Дмитро Горшков розповів, що до бурхливих подій в Україні в Київському бюро працювало троє журналістів. Про Україну ледве писали 200 слів на день. Та під час воєнного конфлікту, зокрема, у Києві, в офісі Франс Прес в 60 кв. м проживало та працювало вже до 20 репортерів. 

Між регіональним відділом у Москві, центральним офісом у Парижі і Київським бюро Франс Прес виникають суперечки, більш схожі на пошук істини, щодо висвітлення подій в Україні. Хоча є однаковий стандарт для всіх, але кожен хоче подати інформацію під своїм кутом зору. «Важко бути українцем, працюючи в міжнародному агентстві, коли треба подати незаангажований матеріал. Мені важко, тому що я слідкую за подіями в Україні. А ми зобов’язані враховувати і російські новини, і українські. Ми маємо не вірити будь-яким сумнівним повідомленням будь-якої із сторін конфлікту. Будь-то російська сторона, сепаратисти. Це може бути і інформація від української влади з присмаком пропаганди. Ми мусимо давати те, що виглядає найменш суперечливим. Найбільше перевірений варіант – коли ти бачив на власні очі те, що відбулось», – зауважив Дмитро.

Агентство Франс Прес має своїх кореспондентів також і на Сході України, самостійно забезпечуючи засобами захисту, а також з недавнього часу і водою. Якщо журналіст отримає поранення, то йому гарантується страхова виплата за умов, що він дотримався всіх вимог щодо власної безпеки.

Франс-прес (Agence France-Presse, AFP)найбільше французьке інформаційне агентство, найдавніше в світі. Створено в 1944 році на базі «Agence Havas». Останнє засновано у 1835 році паризьким перекладачем Шарлем-Луї Гавасом (фр. Charles-Louis Havas).

Штаб-квартира AFP у Парижі. Має міжнародні відділення у Вашингтоні, Гонконгу, Нікосії і Монтевідео, а також бюро в 110 країнах. Новини агентства доступні французькою, англійською, арабською, іспанською, німецькою та португальською мовами. Регіональний центр Київського бюро у Москві.

Нагадаємо, зустрічі профі-клубу «Новомедіа» проходять кожного третього понеділка місяця.

profic_1808_6

profc_1808_4

profic_1808_5

Прес-центр «Новомедіа».