28 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за підсумками перевірки оголосила попередження телеканалу СТБ за трансляцію у денному ефірі програм і анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному чи моральному розвитку неповнолітніх.

5d991b235a059942dd229b39353b9ad0

У Нацраді повідомили про те, що надійшло чимало скарг від громадян щодо змісту передач, які транслює телеканал СТБ в денний час. Мова йде саме про такі програми, як «Слідство ведуть екстрасенси», «Битва екстрасенсів», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Детектор брехні» та «Я соромлюсь свого тіла». 

Асоціація психологів України вбачає в наданому Нацрадою контенті СТБ наявність шкідливого впливу на психіку, особливо на неповнолітніх: «Перегляд дитиною чи підлітком подібних програм провокує девіантні тенденції. Передачі, які викликають застереження щодо наслідків психологічного впливу, неприпустимо транслювати у час, доступний для перегляду дитячою та підлітковою аудиторією. Можливість завдання дорослій аудиторії духовної та моральної шкоди, окрім негативного психологічного впливу, також є цілком вірогідною».

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України звернув увагу на «низький пізнавальний, культурний, естетичний рівень дискурсу» в наданих програмах. 

“СТБ” транслює телепередачі, які можуть чинити негативний вплив на фізичний і моральний розвиток дитячої і підліткової аудиторії. Про це повідомив і голова Нацради Юрій Артеменко на своїй сторінці в Facebook.

“Першочерговою проблемою була трансляція програм, в яких були сцени домашнього насильства, демонстрація ритуалів, інформація про вбивства. Найголовніше – це все транслювалося в той час, коли діти могли це бачити і бачили  без попередження про зміст передачі. Звичайно, оголосили попередження. Я мрію, щоб наші телеканали тягнулись до висот, до навчання і просвітлення людей. А не так, щоб людям було соромно чи боязко вмикати телевізора. Не знаю, через що трапляються такі ляпи – чи в перегонах за рейтингами, рекламними грошима, редакторською демократію – але десь втрачається тонка міра доцільного та своєчасного”, – написав Артеменко.

shutterstock_85972012

3 грудня 2015 року Нацрада вже призначав позапланову перевірку «СТБ» за результатами численних звернень громадян і зобов’язав телеканал привести свою діяльність у відповідність до законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про захист суспільної моралі».

Нагадаємо, що  2014 року Асоціація «Новомедіа»  публічно заявила про неприпустимість популяризації телеканалом СТБ послуг екстрасенсів та здійснення  згубного  впливу на духовний, фізичний та  інтелектуальний  стан глядачів.

У свою чергу,  телеканал  подав  позов до Господарського суду Києва для  скасування  звинувачення. А також  з вимогою від Асоціації «Новомедіа» спростувати інформацію та  відмовитись від своєї позиції. Головна ціль  Асоціації –  це формування здорового інформаційного простору в Україні. Тому «Новомедіа» готова всіляко відстоювати свою позицію.

Прес-центр «Новомедіа»