Національна рада з питань телерадіомовлення застосувала до ПрАТ «Міжнародний медіа центр – СТБ» штрафні санкції в розмірі 10% суми ліцензійного збору (що становить 1 млн 654 тис 688 гривень). Рішення було прийнято на засіданні Нацради 9 березня 2017 року.

За результатами позапланової перевірки було визначено, що канал повторно порушив попереднє рішення Національної ради, яким було винесене «попередження». А саме – за показ програм і їх анонсів, що можуть шкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, у невідповідний час. 

Нацрада зафіксувала порушення наступних вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

• абзацу восьмого частини другої статті 6: не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися; 

• частини п’ятої статті 28: ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів; 

• частини другої статті 62: телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом. 

Нагадаємо, що Асоціація Новомедіа з 2014 року наполягає на припиненні показу програм «Битви екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси» як таких, що порушують чинне законодавство України. Неоднарозово надсилались звернення до керівництва каналу. Своєю чергою на початку 2015 року телеканал СТБ подав позов до Господарського суду Києва проти Асоціації Новомедіа. Суд частково задовільнив вимоги.

Асоціація журналістів «Новомедіа» продовжує наголошувати на неприпустимості популяризації телеканалом СТБ послуг екстрасенсів та здійснення згубного впливу на духовний та психічний стан глядачів. Позицію організації підтримують також профільні експерти, які підтверджують негативний вплив цих телепродуктів.

Прес-центр “Новомедіа”