Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підтримала Асоціацію «Новомедіа» не тільки словом, але й ділом. Відтепер телеканалу «1+1» та іншим телеканалам заборонили транслювати фільм «Горбата гора», окрім проміжку часу з 23:00 до 06:00. Нагадаємо, що ТРК «Студія 1+1» здійснила показ в неділю 10 лютого 2008 р. о 22:15. Тоді Асоціація «Новомедіа» оприлюднила заяву, де висловила протест у зв’язку з цим та закликала захищати права неповнолітніх телеглядачів, а також інститут родини.

«Показ цього скандального фільму є зазіханням на дорогоцінні для України сімейні цінності, тому що популяризує гомосексуалізм як альтернативу нормі. Телеканал порушив норми українського законодавства щодо діяльності ЗМІ та Закон України «Про захист суспільної моралі», – йдеться у заяві «Новомедіа».

Після розгляду заяви “Новомедіа” Нацрада звернулась до національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі з проханням надати експертний висновок щодо правомірності виходу в ефір цієї кінострічки. Результати експертизи надіслали до Асоціації в листі 16а/1064 від 25.04.2008 р.

У своєму висновку експерти з питань захисту суспільної моралі зазначили: «Фільм «Горбата гора» за своїм змістом та наповненням може завдати шкоди фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану людей, зокрема молоді та дітей, які мали можливість переглянути цей фільм. Морально несталі, соціально незрілі особи при ознайомленні з фільмом можуть зробити для себе негативні висновки або навіть спробувати змоделювати та втілити в життя побачене».

Державні експерти зазначають, що подібні стрічки можна транслювати лише з 23:00 до 06:00 або на каналах з обмеженим доступом. Також подібні програми або передачі повинні мати спеціальне попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телеорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією.

У зв’язку з цим національна експертна комісія вказує у заключному висновку, що трансляція телеканалом «1+1» (10 лютого 2008 року о 22:15) фільму «Горбата гора» суперечить вимогам Закону України «Про захист суспільної моралі». Тому Нацрада зобов’язує ТРК «Студія 1+1» здійснювати трансляцію фільму «Горбата гора» та інших програм відповідно законодавства (ст. 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», де говориться, що телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва).

Прес-центр «Новомедіа».