27 жовтня нарешті завершилася півторамісячна епопея з призначенням нового очільника державного телебачення. Кілька разів Президент Ющенко обіцяв зробити це призначення, однак переносив підписання указу. Він це зробив лише після того, як функцію призначення керівників УТ-1 несподівано для всіх взяв на себе голова Держкомтелерадіо Іван Чиж.

Нового президента НТКУ вже представили колективу компанії, однак зробив це не Ющенко, як обіцяв раніше, а його Держсекретар Рибачук.

Після цього представлення заяви про звільнення написали люди, яких називали ключовими у так званій команді Стецьківа – Андрій Шевченко, віце-президент компанії, Василь Самохвалов, директор ТВО “Новини”, Роман Вибрановський, директор публіцистичних програм та інші.

Тепер новий керівник буде призначати свою команду, оглядачі не виключають, що на УТ-1 тепер появляться люди, які вже відомі роботою на каналі “Тоніс”.

Віталій Докаленко до свого останнього призначення працював головою Наглядової Ради “Тонісу”.

Раніше він пройшов шлях від механіка телевізійного обладнання до топ-менеджера загальнонаціонального каналу, тому про телебачення знає практично все.

Його біографія виглядає так:

Народився 02.05.1966 у м.Київ. Осв.: Київ. ун-т ім. Т.Шевченка, ф-т журналістики.

З 1984 – працював на Київському авіазаводі. 1984-86 – служба в армії. З 1986 – механік 3-го разряду з експлуатації телевізійного устатковання Укр. телебачення, Держтелерадіо. З 1988 – організатор створення першої комерційної продакшн-студії “Майстер-відео”. З 1995 – автор перших вітчизняних відеокліпів українським музикантам. З 1998 – режисер програми О.Ткаченка “Обличчя світу”, телекомпанія “Нова мова”. З 1999 – гол. режисер, телекомпанія “Новий канал”.

Свою стрімку кар”єру телевізійника пояснює так: “Уся справа в практиці. За час між 1986 роком, коли я починав, і 2003-м, коли прийшов на «ТОНІС», через мене було пропущено N-кількість телевізійних спеціальностей. Від механіка до режисера.”

Захопл.: подорожі, автотуризм.

Під час свого представлення новий президент НТКУ заявив, що буде працювати і далі над створенням системи суспільного мовлення в Україні, однак нині ЗМІ активно коментують його заяву, зроблену в інтерв”ю “Телекритиці” 31 січня цього року, в якій він заявив наступне:

“Категорично не сприймаю історію зі створенням суспільного телебачення. Це буде лише засіб впливу, і в черговий раз – це історія відведення одного з каналів, який власне і є засобом впливу, зі сфери політики. Відверто, виходить так: комусь вигідно, щоб у нового президента зник засіб впливу на громадян країни, засіб повідомлення політики нової влади до населення. Насправді, нам потрібно УТ-1, тільки із сильним чесним менеджментом, добре поставленою рекламною службою”

Що далі чекати від Першого Національного поки що не знає ніхто. Навіть його новий керівник, у чому сам Докаленко відверто зізнається. Він каже, що раніше просто не дивився канал, яким йому зараз довірили керувати.

Ну а справа створення суспільного мовлення вочевидь також відкладається. Як мінімум до парламентських виборів. Виборча доцільність знову взяла гору… ІМІ