Досліджуючи медіа-активність членів «Новомедіа» у 2012 році, можна сміливо говорити: новомедійники все частіше популяризують вічні цінності на своєму журналістському терені. Одні – безпосередньо на основній роботі в релігійних і світських ЗМІ та продакшн-студіях, а інші – в медіа-служіннях або через роботу церковного прес-центру, а також у соціальних мережах і блогах.

Приємно відзначити й результати так званих незалежних журналістів в «Новомедіа». Ось, наприклад,  Анна Остапець (співробітник офісу «Новомедіа», не є за професією журналістом) усмілилася написати замітку, яку безкоштовно опублікувала регіональна газета “Обухівські вісті”. Це був матеріал про літній християнський фестиваль Єдності в  Обухові. Захід проводили для жителів міста на честь свята Трійці. У ньому брали участь протестантські церкви Обухівського регіону. Як каже Анна: «Це послужило приводом познайомитися з редакцією ближче. До того ж редактор газети відкрита до висвітлення релігійної тематики у своїй газеті».

Тетяна Пінчук (адміністратор Асоціації «Новомедіа») написала кілька матеріалів в газету «Народна Рада», де піднімала питання допомоги дітям-сиротам та захисту покинутих дітей. У статтю пішли коментарі християн та біблійний погляд на ситуацію від священнослужителів.

Разом з тим, своїми успіхами приємно порадували житомиряни. У новомедійниці Тамари Лозовик стались значні «професійні стрибки». Незважаючи на те, що Тамара працює в рекламному відділі газети «Купець полісся», її статтю про Пасху з радістю опублікувало її видання. Також відомий міський сайт «Репортер Житомир» прийняв в ряд авторів нашу журналістку. Там також опублікували її статтю про свято Різдва. Крім цього, її матеріал розмістили і на багатьох інших сайтах Житомира.

Зі свого боку Людмила Паламаренко (прес-секретар церкви «Заповіт Ісуса») побудувала довірчі відносини з різними світськими журналістами. Тісна співпраця зав’язалася після проведення прес-туру в Молитовному Будинку на двадцятиріччя церкви. Сюжет про це показали на обласному телебаченні та студії ЦТБ, де зараз працює новомедійниця Анастасія Рибак. У квітні прес-центр організував пасхальну прес-конференцію. Перед журналістами виступили православний, католицький і протестантський священнослужителі.

Як розповіла новомедійниця Людмила Паламаренко: «Продовжує виходити телепрограма” Відповіді “з пастором Олександром Дехтяренко на телеканалі «Тоніс» у Житомирі. У ній служитель пропонує християнський погляд на різні питання». 

Цікаво, що після зйомки програми «Відповіді» на тему «Залежність від Інтернету», оператор, член Асоціації Богдан Яремчук, вирішив провести експеримент самостійно. Він відмовився від  Інтернету поза робочим часом, а спілкування переніс в реальний світ. На своїй сторінці Вконтакті він запропонував молоді приєднатися до нього. Незабаром за коментарями до нього звернувся журналіст місцевої газети «20 хвилин». (Читайте: http://20minut.ua/Новости-Житомира/news/Житомиряни-не..і-відмовлятися-від-інтернету-навіть-на-день-10253967.html).Також газета публікувала його коментарі на тему «Кінець Світу». (Читайте: http://20minut.ua/Новости-Житомира/news/Житомиряни-у-кінець-світу–21-грудня-не-вірять-але-свічки-всеодно-хтос-10254994.html).Одним із значних заходів Богдана – організація літнього кінофестивалю для дітей (Дивіться: http://youtu.be/QIprN4bM5QE).

Створення благодійних та християнських проектів із залученням ЗМІ стало нормою для мелітопольській команди новомедійників з церкви «Живе Слово», при якій активно працює благодійний фонд «Маріам». Всі акції та свята активно висвітлює не тільки прес-центр організації, але і світські медіа, які не замовчують про масштабну роботу християн в їхньому місті. (Читайте та дивіться: http://turbota.org/2012/11/mariam2012/).

Грандіозну роботу проводить новомедійник Максим Балаклицький з Харкова. Він є редактором інтернет-газети “Путь”. Як відомо, газета виступила партнером Міжнародного Форуму “Новомедіа”. Кращі матеріали газети розміщують міжконфесійні та релігієзнавчі ЗМІ.

Крім роботи редактором, Максим постійно веде ток-шоу з цікавими гостями адвентистської церкви в Харкові. Один з його останніх героїв був пастор Василь Костюк, який знявся в серіалі “Ганна Герман. Таємниця білого ангела”, показаного телеканалом “Інтер”.

Максима також запрошували на три ефіри на світському ТБ, і кілька разів він був основним гостем у публіцистичній програмі на християнському телеканалі “Надія”.

Так як Максим є експертом в протестантській журналістиці, до нього звертаються за коментарями студенти журфаків. Важливо, що Максим веде Google-групу “Огляд інтернет-ресурсів про релігію”, просуває християнський контент в соціальних мережах, є активним дописувачем блогів на РІСУ, Кореспонденті, ЖЖ, rtkorr.com, Телекритиці. Вконтакті веде групи “Киносмысл” і “Християнська документалістика”. 

П’ять його статей про протестантську комунікацію України опублікували в світських наукових журналах в Україні та за кордоном. З доповідями по цій тематиці він виступив на двох наукових конференціях та на засіданні Харківського історико-філологічного товариства (ХІФТ). Провів презентацію своєї монографії про протестантську журналістику України на щорічній презентації книг учених-членів ХІФТ. Сайт “Телекритика” опублікував статтю автора та рецензію колеги на його монографію.

І наостанок, поспішаємо повідомити, що праця Слов’янської команди (Донецька область) за участю члена Асоціації Олесі Дмитрієвої не пройшла марно. 27 лютого очікується відкриття нової християнської радіостанції “Можлівість” на частоті 68,06 AM при церкві “Преображення Господнє”.

Підводячи підсумки, відзначимо, що це лише мала частина, того що нам вдалося довідатися по медіа-проектам наших дорогих членів «Новомедіа». Ми впевнені, що в минулому році було зроблено набагато більше корисних і важливих справ, а не лише ті, про які ми змогли розповісти. У перспективі нові вершини, виклики! Новомедійники – вперед!

Читати також: Огляд про діяльність Асоціації “Новомедіа” в 2012 році.

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”.