Протягом трьох місяців одинадцять вищих навчальних закладів Заходу та Півдня України стали учасниками професійного туру Асоціації «Новомедіа». В лютому представники Асоціації побували у Житомирі й Тернополі, у березні – у Рівному та Острозі, а квітень ознаменувався поїздками до вишів Луцька, Львова, Чернівців, а також Миколаєва, Одеси та Херсону. 

Усюди студенти прослухали майстер-класи з інтернет-журналістики та інтерв’ю. Крім того, ознайомилися з навчальним посібником «Новий журналіст», примірники якого залишилися профільним кафедрам та науковим бібліотекам у подарунок. 

Слухачі майстер-класів–студенти кафедр, факультетів та інститутів журналістики, масової комунікації, спеціальностей реклами та зв’язків з громадськістю, видавничої справи та редагування. Спікерами зустрічей зі студентами на Заході та Півдні країни стали президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук та координатор навчальної програми «Школа «Новий журналіст» при Асоціації «Новомедіа» Зоя Нікітюк. Такі майстер-класи розраховані на студентів різних курсів, а книжка «Новий журналіст», крім кола студентів, стане у пригоді і всім, хто вже професійно займається журналістською та суміжною діяльністю.

1_Galic_kol

Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола у Тернополі та Житомирський державнийуніверситет імені Івана Франка. З темою «Інтерв’ю» тут побувала Зоя Нікітюк. Що обрати: чисту совість чи хвилину слави? Чи варто забути про людські принципи, якщо після твого матеріалу у звичайного героя можуть початися реальні проблеми (суди, арешти, проблеми в сім’ї)? Чи потрібно бути нахабним журналістом чи все ж більш людяним? Чи варто затверджувати текст інтерв’ю? Як це робити і навіщо? Відповіді на ці питання цікавили учасників майстер-класу у Тернополі та Житомирі.

3_Jitomir

За словами викладачів вишів, студентам видавничої справи та редагування коледжу у Тернополі подобаються практичні зустрічі, до того ж із третього курсу вони мають змогу продовжити навчання на факультеті журналістики місцевого вишу. А в Житомирському ВНЗ зазвичай студенти вивчають тему інтерв’ю (профкомунікацій) кілька лекцій, а потім практично його готують і проводять на лабораторних роботах. Тому матеріал зустрічі тільки в допомогу такій методиці. Заняття були насиченими з багатьма практичними прикладами, також були запропоновані варіанти виходу з незручних ситуацій під час інтерв’ю.

Rivne_4

Президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук 31 березня став гостем Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Степана Дем᾽янчука у Рівному. Він розповів майбутнім журналістам про сучасні тенденції в інформаційному полі, а також побажав бути миротворцями та дорослою аудиторією. Під час лекції Руслан заохочував молодь до створення власних інтернет-проектів. Говорив про блогінг, громадянську журналістику та роботу в соціальних мережах. Молоді важливо знати про нові можливості,  які пропонує інтернет-журналістика, проте  варто  пам’ятати і  про головні засади професіоналізму – об’єктивність, неупередженість і компетентність. Відео зустрічі зі студентами Рівного можна побачити тут.

ostrog_5  

Національний університет «Острозька академія» 31 березня теж приймав голову Асоціації «Новомедіа» Руслана Кухарчука. Презентація та майстер-клас з інтернет-журналістики – програма для студентів незмінна.

На думку студентки 3 курсу спеціальності «Журналістика» Вікторії Таран, інтернет-ЗМІ останнім часом набирають все більших обертів у своєму розвитку. Про що і говорить Руслан Кухарчук. Інтернет – це, так би мовити, ще зовсім нове поле роботи. Але приємно, що вже так швидко фахівці сформували певні застереження та практичні засади щодо специфіки інтернет-журналістики» у книзі «Новий журналіст».

ostrog_1

На зустрічі також був і завідувач кафедрою журналістики Олександр Глотов, який зауважив, що на журналіста покладена велика відповідальність, адже від людини, яка просто висвітлює події, він стає людиною, що формує свідомість у глобальному плані.

Lutsk_1

1 квітня в Інституті філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки у Луцьку зі студентами спеціальностей «Журналістика» і «Видавнича справа та редагування» спілкувався  Руслан Кухарчук.  Йшлося про інтернет-видання, переваги та недоліки роботи журналіста у Всесвітній павутині. Від Руслана студентам цікаво було дізнатися про втілення інтернет-проектів. Запитували про громадянську журналістику, перспективи подальшого існування друкованої преси та висвітлення революційних подій українськими ЗМІ. Насамкінець Руслан Кухарчук побажав майбутнім журналістам наполегливо, регулярно та дисципліновано працювати і запросив на щорічний Міжнародний Форум «Новомедіа».

 

 

lviv_9

2 квітня  Асоціація «Новомедіа» побувала у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Тут Руслан Кухарчук  презентував книгу «Новый журналист», однією з найбільших переваг якої є авторство журналістів, які вже працюють у різних сферах інформаційної діяльності. Також гість наголосив, що у книжці є поради, як фахово працювати у різних ЗМІ (окрім радіо). Родзинкою посібника журналіст вважає інтерв’ю «13 порад журналістам від Тетяни Цимбал». Не применшуючи цінності кожної роботи у книзі, Р.Кухарчук порадив прочитати її кожному, хто хоче реалізувати себе у журналістській діяльності. Також Руслан розповів студентам про інтернет-журналістику як майданчик для найшвидшого професійного зростання і поділився своїми спостереженнями, напрацюваннями, а також порадив студентам уже починати формувати своє портфоліо. Інтернет-сайти – найоптимальніші платформи для юних журналістів. Відео зустрічі тут.

Chern_4 - копия

4 квітня Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича приймав гостя, який має великий досвід роботи в газеті й на телебаченні, автора трьох книг із журналістики Руслана Кухарчука. Руслан розповідав про курйози його професійної діяльності, поділився враженнями, які відчував, коли із газетярської справи перейшов у телевізійну журналістику, та про те, з якими проблемами йому доводилося стикатися при виконанні професійних обов’язків.

Chern_3 - копия

Підчас презентації посібника співавтор «Нового журналіста» назвав три його особливості: це збереження академічних стандартів, адресованість саме журналістам-практикам та велика кількість додатків, які містять як поради від асів журналістики, так і зразки написання телерепортажу, нарису, інтерв’ю тощо. За його словами, автори виконали роботу і реалізували потреби головних редакторів. Руслан Кухарчук пояснив студентам це тим, що з «новачками» доводиться дуже довго працювати і багато чому їх навчати.

Odessa_1

Одеський національний університет імені Іллі Мечникова. 16 квітня зустрівся з учнями Факультету журналістики, реклами та видавничої справи засновник трьох інтернет-порталів (vsenovosti.in.ua, prochurch.info та новий interesnooo.com) Руслан Кухарчук. Він розповів студентам про особливості роботи в інтернет-виданнях. «Південний етап нашого туру по університетах стартував в Одесі. Це той рідкісний випадок, коли ми спілкувалися зі студентами російською мовою, бо в аудиторії були учні з Придністров’я. При цьому український патріотичний настрій серед тутешніх студентів виражений особливо яскраво»,- ділиться приємними враженнями про патріотичність одеської молоді Руслан Кухарчук.

Nikolaev_un_Ukraina_1

17 квітня голова Асоціації Руслан Кухарчук відвідав два Миколаївські виші. Це Міжрегіональний інститут розвитку людини університету «Україна» та Коледж преси та телебачення. Традиційна тема медіатуру «Новомедіа» про особливості роботи в інтернет-виданнях не оминула і студентів Миколаївського університету «Україна». Вони дізналися про переваги і недоліки роботи у Всесвітній мережі та отримали поради щодо відкриття власних інтернет-ресурсів, роботи з аудиторією, а також особливостей «електронного» тексту. 

Koledj_pres_Nik

У Коледжі преси та телебачення спілкування зі студентами відбулося у режимі питання-відповідь на телевізійну тематику. Відгуки студентів. Президента Асоціації «Новомедіа» Коледж преси та телебачення вразив високим рівнем залучення студентів до постійного виробничого процесу, що стало можливим через телеканал TAKTV, який функціонує разом із навчальним закладом.

stud_Khreson

18 квітня студентам Херсонського державного університету президент Асоціації журналістів «Новомедіа» Руслан Кухарчук розповідав про переваги та недоліки роботи в інтернет-виданнях. Серед особливостей нових медіа доповідач виділив інтерактивність, ілюстративність і гіпертекстовість. Також були названі переваги інтернет-журналістики. Це, зокрема, оперативність і оцінка ефективності діяльності (кількість переглядів публікації та коментарі читачів). До недоліків нових медіа Руслан Кухарчук зарахував невеликий фінансовий обіг, який створюється рекламодавцями. Причиною цього є певна недовіра великих компаній до новостворених інтернет-медіа. Однак це є виключно питанням часу. Ще одним недоліком такої журналістики є «джинса», яка трапляється частіше, ніж у традиційних ЗМІ, що можуть бути притягнуті за неї до юридичної відповідальності згідно з нормами чинного законодавства.

Нагадаємо, медіатур Асоціація «Новомедіа» присвятила 10-літтю свого заснування. За три місяці представники Асоціації відвідали понад 20 вишів по всій Україні: 12 вишів на Сході протягом лютого та 11 ВНЗ на Заході та Півдні України. У найскладніший для країни час такий тур показує, що Україна – єдина країна, а люди з усіх регіонів, зокрема, представники вищої освіти прагнуть мирного життя і співпраці.

infografika_jour_universitet

Прес-центр «Новомедіа».