11 квітня Асоціація «Новомедіа» провела семінар «Створення сайту від А до Я». Близько тридцяти делегатів з різних регіонів України та інших країн СНД приїхали до Києва отримувати необхідні знання для створення онлайн-ресурсів. Серед спікерів: Денис Семенюк, керівник інтернет-департаменту Асоціації «Новомедіа»; Ольга Кулік, керівник відділу з інтернет-проектів медіа-центру INVICTORY; Олексій Волков, вебмайстер та дизайнер.

8-9 травня Асоціація «Новомедіа» провела семінар «Журналістика у друкованих ЗМІ» у Києві. Два дні викладачі, журналісти та редактори відомих друкованих й електронних видань навчали правилам написання і оформлення газетно-журнальних матеріалів. Серед них: президент «Новомедіа» Руслан Кухарчук, новомедійники – кореспондент газети «Комерсант-Україна» Олег Гавріш та директор рекламного агентства «Медіа Світ» Владислав Сила, а також репортер журналу «Профіль» Наталія Конова.

З 22 по 23 травня в Ірпіні (Київська область) відбувся форум «Християнство онлайн-2009». Організатор – інтернет-департамент Асоціації «Новомедіа». На захід приїхали більше тридцяти учасників з різних регіонів України і СНД. Цей форум відрізняло від попередніх те, що кожен делегат міг брати активну участь у обговоренні запропонованих тем та виступати у якості спікера.

У рамках форуму «Християнство онлайн-2009» Асоціація провела третій конкурс християнських сайтів. Його основна відмінність від попередніх – переможці в кожній номінації визначалися за допомогою двох оцінок: спочатку народне голосування, а потім оцінка журі. При цьому пріоритет мало голосування користувачів. Переможців конкурсу оголосили на форумі «Християнство онлайн-2009». Цього разу у змаганні брали участь майже 200 веб-ресурсів.

У березні Асоціація «Новомедіа» ініціювала публічну дискусію на тему: «Релігійна тематика у вікні світських ЗМІ». Спеціально для цього на сайті Асоціації був створений розділ, де публікуються думки журналістів і обговорення даної теми. У рамках кампанії 30 травня у конференц-залі готелю «Либідь» представники провідних українських мас-медіа зібралися за круглим столом. Серед них були незалежні журналісти, представники столичних і регіональних ЗМІ: журнал «Український тиждень», газета «20 хвилин» (Тернопіль), газета «Панорама» (Суми), Інтер, 1+1, ICTV, 5 канал, КДТРК, ТРК «Голос», Хмельницька телекомпанія «33 канал», інформагентство «Укрінформ», інтернет-видання www.from-ua.com, видавничий будинок «Едіпресс». Тема дискусії – «Релігійна тематика у вікні світських ЗМІ». Спеціальними гостями були Террі Меттінглі і Арні Фельдстад, представники Оксфордського центру релігії і суспільного життя.

13 червня житомирський осередок «Новомедіа» організував регіональну конференцію Асоціації «Хай дізнаються всі». Зустріч відбулася у приміщенні церкви «Заповіт Ісуса Христа». З’їхалися більше п’ятдесяти делегатів зі всієї області. Основними спікерами були: Тетяна Безверха, співробітник кафедри редагування та основ журналістики ЖДУ ім. І.Франка, президент Асоціації Руслан Кухарчук, голова житомирського осередка Андрій Комаров, члени  «Новомедіа» – Світлана Кучеренко, головний редактор Perekrestok.TV та Максим Кочубей, директор телевізійної студії «Просвіт».

19-20 червня «Новомедіа» організувала спеціалізований семінар «Основи PR-менеджменту». На нього зібралися представники бізнесу, громадських і релігійних організацій із різних міст України. Серед спікерів – новомедійниця Інга Геріч, глава Асоціації Руслан Кухарчук, видавець і медіа-менеджер Олексій Єфетов, працівники ПР-агентства Mainstream Сommunication & Сonsulting Марина Єрмакова та Світлана Ревенкова.

12 вересня відбувся семінар про блогінг і цивільну журналістику. Серед спікерів були: Вахтанг Кіпіані, заступник головного редактора українського телеканалу ТВІ; його колега – редактор міжнародного відділу телеканалу ТВІ, новомедійниця  Наталія Любченкова; член правління, глава інтернет-департаменту Денис Семенюк; президент Асоціації Руслан Кухарчук і маркетолог Денис Марков, який навчав у реальному часі через скайп з Москви.

3 жовтня Ірпінська Біблійна церква спільно з Асоціацією «Новомедіа» провели семінар з журналістики для початківців. У ньому взяло участь 25 чоловік різного віку. Серед спікерів – новомедійниця, прочанка помісної церкви Зоя Нікітюк та член правління Денис Семенюк.

Знаковою подією стала Шоста конференція Асоціації «Новомедіа», 30-31 жовтня, присвячена до п’ятиріччя організації. На ній були присутні близько 130 чоловік з України, Росії, Латвії, Німеччини, Норвегії. Спеціальним гостем конференції став продюсер телеканалу «Інтер» Єгор Бенкендорф. Окрім лекцій  і семінарів, програму доповнили виступи учасників, відео-привітання від голів християнських об’єднань, медіа-працівників і високопоставлених осіб держави. Завершили конференцію святковим бенкетом.

6 та 7 листопада Асоціація «Новомедіа» спільно із церквою «Блага Звістка» провела в Дніпропетровську навчальний курс на тему «PR для церков і релігійних організацій». На цей форум зібралися медійники, адміністратори та керівники церков з різних міст України – Дніпропетровська, Запоріжжя, Донецька, Черкас, Кривого Рогу, Севастополя та інших. Серед спікерів – Зоя Нікітюк, Руслан Кухарчук, Сергій Вельбовець.

21 листопада у Мелітополі пройшов семінар «Створення прес-центру церкви». Асоціація «Новомедіа» провела його на запрошення місцевої общини «Слово Життя». Навчав Руслан Кухарчук. Основні теми, які він висвітлював: «PR для церков і релігійних організацій», «Формування прес-пакета», «Засоби комунікації з різними типами ЗМІ» та інші.
8 грудня у конференц-залі Університету управління та права у Хмельницькому представники провідних мас-медіа регіону і священнослужителі зібралися на дискусію “Релігійна тематика у світських ЗМІ – «біла пляма» в журналістиці”. Організаторами виступили Асоціація журналістів «Новомедіа» і священнослужителі різних конфесій області.

15 грудня Асоціація «Новомедіа» провела спеціалізований практичний тренінг для студентів факультету журналістики Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького на тему «Журналістика на телебаченні і в інтернеті». Викладали студентам: Руслан Кухарчук і голова черкаського осередку «Новомедіа» Олександр Ярмолатій.

18-19 грудня в селищі Буча під Києвом пройшов семінар «Прес-служба організації» від Асоціації «Новомедіа». Спікерами були: Руслан Кухарчук, Зоя Нікітюк, а також працівники ПР-агентств Марічка Галюк, Марина Єрмакова та Оксана Гошва.

У 2009 році утворилися два нових осередки «Новомедіа» – у Черкасах та Мелітополі.

У Асоціацію вступило 30 чоловік.

Асоціація «Новомедіа» випустила два інформаційних бюлетеня (2 тисячі примірників), два види календариків (близько 20 тисяч), візитівки, листівки та закладки, брендовані авторучки.

Асоціація «Новомедіа» випустила нові повчальні диски: конференція «Християнство онлайн», семінар «Створення сайту від А до Я», а також комплект з шести DVD дисків конференції, присвяченої п’ятиріччю організації.

 

Медіа-активність членів правління та осередків «Новомедіа»

Сергій Вельбовець, член правління організації і президент медіа-центра INVICTORY, провів велику кількість міжнародних поїздок і семінарів, на меті яких стало: висвітлити стратегії церкви у XXI столітті як для широкого кола християн, так і для ключових християнських лідерів. Він навчав на конференції Call2All («Заклик до всіх»), висвітливши наступні теми: як зробити, щоб ваше послання почули мільйони; як взаємодіяти із засобами масової інформації; як церква може збирати прочан на інших континентах; які новітні технології використовуються для проповіді Євангелія, що змінилося у свідомості молоді; і як не залишаючи офіс, нести Благу Звістку, впливаючи на суспільні настрої.

28 січня Сергій Вельбовець представляв Асоціацію «Новомедіа» на «круглому столі», організованому комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова і інформації і Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі (НЕК). Тема обговорення була: «Стан дотримання законодавства України про захист суспільної моралі – загроза національній безпеці або плюралізм думок».

22 лютого Руслан Кухарчук відвідав Ірпінську Біблійну церкву (Київська обл., ВСОЄХБ). На запрошення старшого пастора Костянтина Гончарова президент Асоціації «Новомедіа» розповів про роль засобів масової інформації у сучасному суспільстві.

28 лютого в Івано-Франківську Руслан Кухарчук на запрошення католицької телестудії «Апостол» провів навчання з телевиробництва.

1 березня у Луганському обласному управлінні Української Християнської Євангельської Церкви член «Новомедіа» Андрій Бошаров презентував медіа-служіння церкви. Він поділився стратегією і насущними завданнями відео-відділу. Після нього голова ровеньківського міського осередку «Новомедіа» в Луганській області Євгенія Іванова проінформувала журналістів про ефективну співпрацю в рамках Асоціації «Новомедіа».

В рамках музичного фестивалю «Білі ночі» з 7 по 17 серпня в Криму відбулися професійні семінари. Навчання на тему засобів масової інформації проводили президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук та член правління, телеведучий Андрій Макаренко.

З 14-го по 20-те жовтня відбулася  робоча поїздка Руслана Кухарчука до Красноярська на запрошення краєвого об’єднання церков «Нове покоління».  Голова «Новомедіа» прочитав лекцію у Красноярському державному педагогічному університеті для студентів на тему «Висвітлення релігійної тематики у світських ЗМІ». У рамках візиту голова «Новомедіа»  зустрівся з учасниками конференції «Зростання церкви». Проводив для них навчання по декількох темах: функціонування інформаційного відділу церкви, співпраця зі ЗМІ, зв’язки із громадськістю, телевізійна та громадянська журналістика. Виступив на спільному богослужінні. Для усіх бажаючих провів відкритий семінар. Викладав у біблійній школі, де протягом трьох місяців навчаються віруючі з різних міст Сибіру.

27 листопада у Києво-Могилянській Академії в рамках курсу «Журналістська етика» гостем журналістського факультету та експертом теми «Етичні принципи у висвітленні релігійних тем в світських ЗМІ» став президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук. Доповідач – студентка магістратури Аліна Мосендз.

14-18 грудня Руслан Кухарчук навчав у Черкасах, де пройшла школа розвитку медіа-служіння, яка була організована головою черкаського осередку Олександром Ярмолатієм. Мета подібного тренінгу – навчити використовувати медійні інструменти в благовісті. Учасниками школи були лідери відеовідділів з християнських церков Києва, Бердичева, Кам’янки, Черкас.

Восени Руслан Кухарчук провів декілька навчальних курсів для слухачів школи телевізійного виробництва ZOOM у місті Києві. Нагадаємо, ця школа організована телеканалом CNL і Максимом Максимовим. Президент Асоціації «Новомедіа» навчав по двом темам: телевізійна журналістика і драматургія екранного мистецтва.

Руслан Кухарчук та член правління Валентина Крицька викладали у Київському християнському університеті. Валентина навчала курсу з «Медіа-права»: права і свободи журналіста, доступ до інформації, журналістські джерела, дифамація та інше.

Сумський осередок Асоціації «Новомедіа» 10 липня 2009 р. звернувся до місцевої газети «Ваш шанс» з приводу розміщення на сторінках цього видання матеріалу, зміст якого спотворює й невірно тлумачить діяльність християнських протестантських церков і громадських організацій. У серпні Асоціація «Новомедіа» отримала відповідь від Сумської державної адміністрації на заяву Асоціації. Лист був підписаний заступником губернатора Сумської області Олегом Медуницею. Керівництво області погодилося з тим, що у статті «Невеселі думки про “веселий майданчик”» газета не надала достовірну інформацію про Християнський духовний центр.

13-15 листопада у Харкові проходила молодіжна конференція «Виклик», куди зібралися більше 200 молодих людей з різних куточків України. У рамках конференції Асоціація «Новомедіа» провела навчальний курс на тему засобів масової інформації. Цей медіа-виклик кидали президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук і харківський новомедійник Олексій Міколаєнко.

Новомедійники продюсер В’ячеслав Макаров та головний редактор інтернет-телеканалу PEREKRESTOK.TV Світлана Кучеренко провели у Києві на базі ТРК «Еммануїл» у лютому та червні медіа-школу «Білий камінь». Серед спікерів – президент Асоціації Руслан Кухарчук, член правління Андрій Макаренко, ведуча українського телеканалу ТВІ Катерина Нестеренко, викладач CBN-CIS Річард Кляйн. За два потоки телевізійному виробництву навчили більше сорока студентів з різних регіонів України, Турції та Німеччини.

 

Медіа-активність членів  «Новомедіа»

 

Член Асоціації «Новомедіа» Олексій Міколаєнко з Харкова створив новий ресурс прес-релізів – www.press-release.biz.ua. Він призначений для поширення інформації про діяльність християнських організацій і церков, компаній, політичних партій і недержавних громадських організацій.

Член Асоціації В’ячеслав Макаров у січні запустив християнський інтернет-телеканал PEREKRESTOK.TV, очолила його новомедійниця Світлана Кучеренко. Для студентів медіа-школи «Білий камінь» з різних регіонів України й Турції у лютому Світлана Кучеренко та Оксана Тупальська організували екскурсію на «5» канал.

 

29 березня у Харкові завершилася низка семінарів і лекцій для молоді. Семінари були організовані Харківським християнським центром спільно з представниками Асоціації «Новомедіа». На сесії, присвяченій ЗМІ, навчав також Олексій Міколаєнко.

У березні та травні у шведсько-українській біблійній школі «Світло для народів» Світлана Кучеренко, головний редактор порталу ProChurch.info та телеканалу Perekrestok.TV, кореспондент ТРК «Пілігрим», провела лекції та практичні тренінги з редакторської справи та морально-етичних принципів діяльності мас-медійника.

Олександр Ярмолатій, голова черкаського осередку «Новомедіа», директор студії «Dolphinmedia», проводив медіа-школу у Херсоні (січень) і дві в Черкасах (травень-червень і грудень) для підтримки служінь. Також хлопці запустили світський ресурс – сайт новин міста http://promisto.com.ua/.

Оксана Тупальська, тележурналістка 5-го каналу, почала проводити дискусійний кіноклуб «Капучино» на території парафії римсько-католицької церкви ву Києві. За рік там проглянули 11 фільмів з актуальним посланням для соціуму.
 
У листопаді членами житомирського осередку «Новомедіа» була створена світська телепередача під назвою «Альтернатива»,автором і засновником, якої є Максим Кочубей. Спільний проект відеостудії PROSVET та студії «Ц-ТВ» щонеділі виходить в ефірі житомирського телеканалу. У програмі піднімаються теми соціального характеру. Формат програми передбачає жваве спілкування в студії, куди запрошують фахівців з актуального питання. У програму часто запрошують священиків різних християнських конфесій, це дає їм можливість розкривати біблійний погляд на те або інше питання. Програма “Альтернатива” в інтернеті: http://alternativazhitomir.rutube.ru. Статті по матеріалам телепрограм для веб-ресурсів пише Людмила Паламаренко.

Члени мелітопольського осередку «Новомедіа» Віталій Руденко, Ольга Сутковенко, Валентина Попович, Ірина Голубенко 2009 року є членами церкви «Слово життя». Вони організували прес-центр церкви, створили офіційний церковний сайт wol.com.ua та займається його підтримкою. У церкві був створений інформаційний стіл. Перед заходами церкви прес-центр розсилав прес-анонси і прес-релізи місцевим ЗМІ. Одного дня прес-служба надала прес-реліз і диск з відеорядом місцевому телеканалу, в результаті у новинному блоці ТБ каналу «МТВ-плюс» був показаний сюжет про цей захід. Прес-центр церкви займається допомогою в створенні і розвитку прес-центрів дочірніх церков: був створений прес-центр в церкві «Слово Життя» с. Волчанське, розпочали інформаційну підтримку реабілітаційного центра «Переображення» с. Волчанське, зафункціонував прес-центр церкви «Слово Життя» в Дніпрорудному, створили прес-папку Добродійного Фонду «Маріам» (БФ на базі церкви «Слово Життя», Мелітополь).

Максим Балаклицький, доцент кафедри журналістики Харківського національного університету імені Василя Каразіна, проводив соцопитування аудиторії і співробітників протестантських ЗМІ України з метою написання докторської дисертації. А також допомагав місцевій церкві у складанні заяви телеканалу «1+1» про порушення журналістської етики у антисектантському матеріалі про адвентистську церкву. Він був активний також у таких проектах: випуск інтернет-газети «Шлях» (www.asd.in.ua);  випуск газети «Шлях» (Харків); організація сюжетів для телеканалу «Надія»; проведення семінарів для церковних журналістів (Харків, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Донецьк); проведення семінарів для церковної та світської аудиторії (Нова Водолага); робота зі світськими журналістами: «Слово трудівника» й «Акимовський вісник» (Акимовка); консультації організаторів адвентистської радіопередачі в Близнюках; проведення конкурсу на створення макету запрошення євангельської програми «Дивні факти».

Іляна Філенко почала служити в прес-центрі своєї церкви (Сімферополь), вона розпочала писати новини та брати інтерв’ю у гостей громади. Одне з її перших інтерв’ю – з відомим музикантом і виконавцем Олександром Патлісом.

Олена Пузь, головний редактор видавництва “Християнська зоря”, журналістка, сприяла формуванню редакційної команди християнської газети “Джерело життя” у
Кременчуці (Полтавська область), допомогла у роботі над першим та наступними випусками газети.

Світлана Моляр організувала прес-центр церкви «Еммануїл», запустила сайт та брала участь в створенні прес-служби об’єднання «Божа Церква України». Також була створена міжнародна духовна газета «Миротворці» з накладом до 5 тисяч примірників, із засновником і редактором, якою також є Світлана.

Вся детальна інформація з докладним описом перерахованих вище подій знаходиться на офіційному сайті Асоціації «Новомедіа» – www.novomedia.org

Ви також можете скачати випуски інформаційних бюлетенів «Новомедіа»:

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin_01_2005.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin2.pdf  

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin3.pdf   

 http://novomedia.org/uploads/nm_4_2006_print.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_buluten_05_2007_web.pdf 

http://novomedia.org/uploads/NM_buluten_06_2008.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin7.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin_08_2009.pdf

http://novomedia.org/uploads/NM_bulletin_09_2009.pdf

Ви також можете написати нам, і ми вишлемо вам віддруковані бюлетені «Новомедіа» для ознайомлення й поширення.

Щиро дякуємо вам, що стежите за роботою Асоціації «Новомедіа» і допомагаєте нам!

Асоціація «Новомедіа»
а/с 424, 03150, м. Київ, Україна,
+38 (044) 223-6680