Асоціація журналістів, видавців та мовців “Новомедіа” надіслала лист-звернення до Міністра внутрішніх справ України Авакова А. Б. та начальника київської поліції Крищенка А. Є. із вимогою відреагувати на порушення прав журналістів під час мирної акції у Києві. Організація вимагає дотримуватися законодавства України.

12 жовтня Асоціація журналістів, видавців та мовців “Новомедіа” надіслала лист в МВС та в Нацполіцію із вимогою відреагувати на порушення прав журналістів з боку приватної охоронної фірми «Конгрес». Медійники також просять анулювати ліцензію на право займатися охоронною діяльністю вказаної організації та встановити осіб, які здійснювали заходи фізичного впливу на журналістів.

Журналісту Дмитру Ключку «Конгрес» розбив телефон та прямо перешкоджав здійсненню журналістської діяльності, який чітко представився, що він журналіст. Серед постраждалих є і Президент Асоціації “Новомедіа” — Руслан Кухарчук. “Лише побачивши в руках людей транспаранти, бійці-охоронці напали на людей, завалили їх на землю, заволоділи їхнім особистим майном, поламали обладнання. «Конгрес» у місці значного скупчення людей здійснив декілька нападів, застосувавши невиправдану фізичну силу до журналістів та учасників мирної акції“, – написано у тексті листа.

У своєму зверненні “Новомедіа” нагадує, що відповідно до статті 171 Кримінального кодексу забороняється перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, а саме: незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності.

Також у листі зазначається, що представники приватної охоронної організації прямо порушили права мирних громадян. Відповідно ст. 10 Закону України «Про охоронну діяльність» під час організації та здійснення охоронної діяльності забороняється здійснювати дії, що посягають на права, свободи та власність фізичних осіб, а також ставлять під загрозу їх життя та здоров’я, честь, гідність і ділову репутацію. Закон чітко визначає, що у місцях значного скупчення людей суворо заборонено здійснювати заходи фізичного впливу.

Стаття 2  Закону України «Про Національну поліцію» основним завданням представників Національної поліції визначає охорону прав і свобод людини. При цьому поліція просто спостерігала, як наймана охорона робила так звану «зачистку». Навіть при усному зверненні постраждалих щодо надання захисту та допомоги представники національної поліції не відреагували належним чином на звернення від постраждалих осіб.

Асоціація “Новомедіа” вимагає у правоохоронців захистити права журналістів. А саме: “1. Анулювати ліцензію  на право займатися охоронної діяльністю приватної охоронної фірми «Конгрес». 2. Встановити підстави перебування охоронної фірми «Конгрес» навколо ТРЦ Гулівер та встановити осіб, які здійснювали заходи фізичного впливу на журналістів. 3. Відреагувати на пряме порушення прав та свобод постраждалих відповідно до чинного законодавства України“, – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що 11 жовтня о 18:00 біля торгово-розважального центру «Гулівер» була заявлена мирна інформаційно-просвітницька акція. Люди збиралися, аби сказати про свою громадянську позицію щодо недопущення пропаганди гомосексуалізму на стінах «Гуліверу» за допомогою проекторної ілюмінації. Проте активістів, які лише спробували наблизитися до торгового центру, почала витісняти наймана приватна охорона фірми «Конгрес», застосовуючи фізичну силу та пошкоджуючи майно.

Очікуємо відповідь на звернення від Міністра внутрішніх справ та начальника київської поліції щодо протиправних дій представників охоронної організації “Конгрес”.

Читайте також: Охоронна фірма «Конгрес» атакувала сімейну акцію у Києві — постраждав Руслан Кухарчук. Поліція спостерігала. Відео