На європейському фестивалі музичного відео Україну представлятиме Олена Гребенюк. Із червня в столиці Албанії Тирані відбудеться фінал 1-го міжнародного фестивалю відеокліпів Euro Video Grand-Prix 2006. У більшості країн Європи ця подія патронується великими організаціями, що працюють у галузі захисту авторських прав і розвитку музичної індустрії, які й відбирали кліпи-учасники Euro Video.

В Україні з пропозицією вибрати кліп для представлення нашої країни організатори фестивалю звернулися до телеканалу М1.

“Із безлічі українських кліпів ми зупинилися на 4, і в результаті остаточний вибір упав на відео Олени Гребенюк. На будь-який конкурс потрібно їхати не для участі, а для перемоги. Кліп Олени нам здався максимально фестивальним: він якісний з погляду відео, він унікальний з погляду звуку. Він повинен звернути на себе увагу, оскільки виділяється на тлі безлічі поп-проектів”, — розповідає Генеральний продюсер М1 Валентин Коваль.

Олена Гребенюк (сопрано) – одна з найталановитіших молодих оперних співачок України. Закінчила київську консерваторію (нині – Музична академія) та аспірантуру при ній. Зараз є солістом-стажистом Національної опери. Лауреат кількох міжнародних конкурсів. Представлений на фестиваль Euro Video кліп “Le Forze del Destino / Сили долі” було знято на арію з опери «Мефістофель» італійця Арріго Бойто. Режисер кліпу – Олексій Хорошко, оператор – Євген Тимохін.

Гран-прі фестивалю Euro Video принесе переможцеві 15 000 євро, другий приз “East-West” – 10 000 євро. Втім, головною нагородою йому стане увага мас-медіа, європейських рекордингових компаній і дистриб’юторів.

Схожість назв провокує на порівняння Euro Video з недавно минулим “Євробаченням”. Проте фахівці підкреслюють, що “Євробачення” є виключно телевізійною подією. Організований Європейським мовним союзом конкурс слабо впливає на музичну індустрію. У свою чергу, Euro Video створили організації, які безпосередньо працюють у шоу-бізнесі. Якщо перший фестиваль пройде успішно, то надалі він стане вельми впливовим у цьому середовищі.

Усі країни, що представили на Euro Video свої кліпи, транслюватимуть фінальне дійство фестивалю. Українці зможуть побачити його на М1 3 червня – одночасно з десятками мільйонів європейців. Телевізійна версія Euro Video стане міксом із конкурсних кліпів і живих виступів учасників.

Офіційний сайт фестивалю: http://www.eurovideogp.com Оглядач