Юридичним «лікнепом» для медійників стала чергова зустріч профі-клубу Асоціації «Новомедіа». 17 лютого у гості до них завітав представник «Інституту Медіа Права» Ігор Розкладай. Модератором двогодинної дискусії на тему «Чи є права в українських журналістів? Знай своє» була головний редактор видання «:30 Чудеса за полчаса» Ольга Бідненко.

2_profi170214

«171 стаття Кримінального кодексу України гарантує захист працівників ЗМІ при виконанні ними службових обов’язків», – нагадав Ігор Розкладай. Але зауважив, що правоохоронці нерідко нехтують цими нормами. Що ж робити, коли журналісту заважають працювати? «Викликати міліцію, вимагати затримання особи, яка перешкоджає діям представника ЗМІ, написати заяву, максимально фіксувати інцидент на фото та відео», ― радить гість зустрічі.

3_profi170214

Спікер звернув увагу на дві хвороби української журналістики: копіювання новин та непрофесійність. Їх причину Ігор Розкладай бачить у хибному підході до підготовки медійних кадрів. «На Заході немає такої системи, коли шість років вчаться на журналіста, ― зауважив він. ― Зокрема та ж Могилянка не має бакалаврату з журналістики. Журналістика ― це спосіб донесення інформації і щоб цей спосіб був ефективний, журналіст повинен розбиратися у якійсь темі. Адже журналістика ― це не наука. Це – ремесло, яке дозволяє складну інформацію переробити, перевірити і донести суспільству у більш простий спосіб». На думку Ігора Розкладая, оптимальний спосіб підготовки журналістів ― магістерські програми.

4_profi170214

На зустрічі профі-клубу згадали й про те, що найбільше в Україні довіряють церкві та ЗМІ. Але не всі медійники виправдовують цю довіру, викривлено висвітлюючи події в Україні. Цей факт спонукає усвідомити, що окрім захисту своїх прав, журналістам не зайве подумати і про сумлінне виконання своїх обов’язків перед суспільством. 

Нагадаємо, зустрічі профі-клубу проходять кожного третього понеділка місяця. Вони відбуваються у відкритому форматі для всіх зацікавлених у медіатемі.

1_profi170214

Олег Карпенко, студент п’ятої школи «Новий журналіст».