Новий суспільний православний канал “Спас”, створений колишнім ведучим “Музобоза” і тележурналістом Іваном Демидовим, вийде в ефір у базовому пакеті телекомпанії “НТВ плюс” у четвер, 28 липня, повідомляє Лента.ру із посиланням на прес-службу телеканала.

Як повідомлялося раніше, 60 відсотків 16-часого ефіру каналу складе суспільне мовлення (ток-шоу під загальною назвою “Русский час”, документалістика, просвітительські й освітні програми), і лише 40 відсотків – православна тематика. Ніяких ігрових і розважальних передач, а також ігрового кіно на каналі не планується. На думку Демидова, що займає посаду головного редактора “Спасу”, “глядач, причому не тільки православний, котрого всі вже «обсмішили», порозважали хоче спокійних, серйозних, глибоких розмов”, пише “Независимая газета”.

Ведучими програм телеканала, як уточнює видання, стануть депутат Держдуми від фракції “Родіна” Наталія Нарочницькая, філософ Олександр Дугін, гендиректор “Спасу” Олександр Батанов, продюсер Андрій Сафронов, головний редактор журналу “Фома” і доцент кафедри світової літератури й культури МДІМО Володимир Легойда, проректор Православного Свято-Тихоновського Богословського інституту, він же голова Відділу по взаємодії зі збройними силами й правоохоронними установами Московської Патріархії протоієрей Дмитро Смирнов, професор Московської духовної академії й настоятель храму Святої Великомучениці Тетяни при МДУ протоієрей Максим Козлов, а також митрополит Калінінградський і Смоленський Кирило.

Російська православна церква не має безпосереднього відношення до створення телеканала, проте вона дуже зацікавлена в ньому й будемо “усіляко допомагати” “Спасу”, пояснили в прес-службі РПЦ. У свою чергу, у прес-службі телеканала повідомили, що він створений при сприянні “Російської консалтингової групи”, що очолює Батанов, а засновники й інвестори “Спасу” – приватні особи, імена яких не розголошуються.

При цьому спостерігачі, звертаючи увагу на недавні побажання міністра культури Олександра Соколова про необхідність такого каналу, не виключають, що частина коштів на його фінансування піде зі схваленої урядом Росії програми “Патріотичне виховання громадян РФ на 2006-2010 роки”, відзначає “Незалежна газета”. ІМІ