Дорогі колеги і друзі!

Вже тринадцятий рік поспіль українські журналісти відзначають своє професійне свято саме 6 червня. І з кожним роком українська журналістика, як власне і світова, змінюється. Причиною цьому – особливості професії. Ми працюємо у світі подій – спочатку їх висвітлюємо, а потім намагаємося їх же аналізувати. І кожна нова подія, а швидше – тенденція, змушує нас визначатися з власною точкою зору. І так – постійно.

Грішна світова система все агресивніше популяризує так звану толерантність до гріху та збочення. Отже, світ подій вимагає від нас визначеності, аналітичні жанри вимагають від автора чіткою позиції. Поруч з толерантним ставленням до різних національностей та культурних особливостей деякі мас-медіа намагаються нав’язати аудиторії таке ж ставлення до гомосексуалізму, абортів, еватназії, окультизму, гороскопів тощо.

Але апологети цієї філософії забувають, що питання права та питання моралі – речі достатньо різні. Отже, рівність перед законом людей різних національностей – це питання права, а от можливість педерастів чи захисників абортів проводити вуличні демонстрації – це вже питання моралі, точніше – аморальності, а не права.

У цьому та інших контекстах якою буде позиція журналіста-християнина? Просто кажучи, вона має відповідати текстам Святого Письма – Біблії. Логічно. Журналістика християнина (де б він не працював – у світському чи релігійному ЗМІ) не може бути толерантною щодо гріха, збочення, аморальності та брехні.

Можна багато сперечатися з приводу того, чи може медіа-працівник дозволяти собі у професійній діяльності керуватися власним світоглядом. І якщо в інформаційних жанрах це слід робити вибірково та обережно, щоб триматися у межах професійних норм, то в аналітичних та художніх жанрах панування християнського світогляду вкрай логічне і конче затребуване.

Дорогі колеги, щиро вітаю вас з днем журналіста. Поздоровляю усіх працівників пера і мікрофона. Нехай натхнення таки час від часу нагадує вам про себе. Щоб писалося та знімалося не лише на вимогу редактора, а і на вимогу серця.

Успіхів та Божих благословень кожному!

З глибокою повагою,
президент Асоціації “Новомедіа”
Руслан Кухарчук.