2 квітня до Львівського національного університету імені Івана Франка завітав президент Асоціації журналістів «Новомедіа» Руслан Кухарчук.  

lviv_7

Зустріч відбулась у рамках туру по вищих навчальних закладах України, приуроченого до 10-літнього ювілею Асоціації. Майстер-клас слухали студенти факультету журналістики.

Після короткого ознайомлення студентів з діяльністю Асоціації Руслан Кухарчук  презентував книгу «Новый журналист». Однією з найбільших переваг цього посібника є авторство журналістів, які вже працюють у різних сферах інформаційної діяльності. Також гість наголосив, що у книжці є поради, як фахово працювати у різних ЗМІ (окрім радіо). Родзинкою посібника журналіст вважає інтерв’ю «13 порад журналістам від Тетяни Цимбал». Не применшуючи цінності кожної роботи у книзі, Р.Кухарчук порадив прочитати її кожному, хто хоче реалізувати себе у журналістській діяльності.

Lviv_1

У наступній частині зустрічі досвідчений лектор розповів студентам про Інтернет-журналістику як майданчик для найшвидшого професійного зростання. Відомий блогер поділився своїми спостереженнями, напрацюваннями, а також порадив студентам вже починати формувати своє портфоліо. Інтернет-сайти – найоптимальніші платформи для юних журналістів: «Якщо у вас один сайт, ви можете сміливо казати: «Мамо, я медіавласник», а якщо кілька – медіамагнат», – жартує журналіст. 

lviv_9

Як досвідчений блогер, Руслан Кухарчук поділився інформацією про сучасного читача та наголосив на його особливостях. «Люди ліниві, – каже Р.Кухарчук. А тому їм потрібні картинки, малюночки, аудіо, а ще текст не більше ніж 7 тисяч знаків».

Отож, декілька порад від журналіста-практика: потрібно завжди чинити згідно зі своєю совістю, критикувати аргументовано. Можна мати будь-яку точку зору за умов, що вона не перечить християнським законам.

Своїми враженнями  від зустрічі з нами поділились:

Маряна Оленська (1 курс, факультет журналістики):

Лекція сподобалась, я дізналася багато нового і цікавого про Інтернет- журналістику. На всі запитання пан Руслан давав чітку, вичерпну і цікаву відповідь. З його розповідей я вкотре переконалась, що професія журналіста не є легкою, як це може здатись на перший погляд.

Юліана Лавриш (аспірант кафедри нових медій ЛНУ ім. Івана Франка):

На мою думку, важливими тезами спікера було представлення особливостей роботи нових медіа у порівнянні із іншими ЗМІ. Окрім того, лектор представив стратегію розвитку, як медіавласник, і запропонував студентам спробувати себе на майданчиках Інтернет-ЗМІ як медіавласників. Безумовно – для мене найбільш важливо було почути про синтез журналістської етики із християнськими цінностями і про важелі морального вибору у професії. Такі лекції важливі з огляду на те, що переймання досвіду завжди розширює горизонти наших можливостей.

lviv_4

 

Катерина Садловська, 2 курс факультету журналістики для «Новомедіа».