Угоди з юридичними клініками або невеликими юридичними фірмами для надання послуг журналістам планується підписати вже до кінця цього року, повідомляє Незалежна медіа-профспілка України. Ці угоди охоплять всі регіони України.

-Зараз профспілка має кілька юристів, з якими співпрацює постійно, і допомогу від юридичних організацій, таких як Правова програма допомоги ЗМІ IREX, – пояснив Сергій Гузь, голова НМПУ. – Це якісна юридична допомога, головним чином з захисту основних медійних інтересів журналістів. Але у журналістів часто виникають більш прості, з юридичної точки зору, проблеми, пов’язані з стосунками з роботодавцями, соціальним захистом та інші. Наприклад, зараз ми запускаємо нову програму допомоги позаштатним журналістам, для яких вчасні юридичні консультації є дуже важливими, бо вони часто не можуть скористатись послугами юристів, які є в редакціях.

Профспілка розраховує укласти безстрокові угоди з юридичними клініками на взаємо вигідних умовах. Наразі, в НМПУ розраховують, що в більшості випадків послуги журналістам будуть надаватись безкоштовно.

– Участь юридичних клінік в захисті стандартів свободи слова дозволить підняти на більш високий рівень вплив самих клінік на правову обізнаність громадян, – вважає С.Гузь. – Наприклад, в США навіть відомі юристи певну частину часу присвячують тому, що допомагають журналістам в судових справах. Це нормальна громадянська позиція, інакше журналісти ніколи не зможуть самотужки зробити суспільство поінформованим, а владу відкритою.

З вересня профспілка розпочне випуск власного журналу. Планується, що на його сторінках буде висвітлюватись і ця діяльність юридичних клінік. Крім того, зараз до друку готуються три видання, що охоплюватимуть питання організації журналістської роботи позаштатних журналістів, ведення колективних переговорів, та організацію ефективної роботи профспілок в редакціях, відстоювання професійної свободи та стандартів журналістської діяльності. “Телекритика”