У вівторок, 27 листопада, в рамках проекту «Релігійна грамотність майбутніх журналістів» Луганськ відвідав Руслан Кухарчук, президент Асоціації журналістів «Новомедіа». В цьому обласному центрі він провів лекції та майстер-класи в двох вищих навчальних закладах для студентів медіа-спеціальностей. 

Спочатку гість побував в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ), де його очікували майбутні журналісти. Після невеличкої вступної розповіді про свою професійну діяльність, Руслан викладав тему «Концепція створення нового медіа-проекту». А ось у другій частині зустрічі голова «Новомедіа» звернув основну увагу на проблему висвітлення теми церкви і віри у світських засобах масової інформації. 

WDyQhWHerxM

«Релігійна неосвіченість світських журналістів — проблема, котру зможе усунути нове покоління професіоналів», — підкреслив Кухарчук, звертаючись до студентів. Він озвучив список «класичних» нісенітниць, котрих варто уникати в матеріалах, пов’язаних з релігією. Також гість з Києва навів приклад всесвітньо відомих телеканалів  та інформаційних агентств, де питанням віри та церкви приділяють перші шпальти та ефірний прайм-тайм. «Українським ЗМІ варто запровадити посаду редактора, який гарно розуміється на релігійних питаннях, який міг би не допускати тиражування помилок та безглуздостей», — резюмував президент Асоціації «Новомедіа».

yunGVgRaBiQ

Після лекційної частини всі бажаючі мали можливість поспілкуватися зі спікером в менш офіційній обстановці. Студенти та викладачі ставили запитання, які їх цікавлять, навіть про те, що не стосується обговорюваних тем. 

rYkEhoXk84Q

«Руслан Кухарчук приїжджає до нас вдруге, і завжди студенти залишаються задоволені. Він — дуже яскрава і емоційна особистість, тому неможливо находитись з ним в одній аудиторії і не заразитись цим. Для студентів це є спілкування з професіоналом, котрий зміг реалізувати себе як журналіст, оскільки, тільки з теоретичною підготовкою не можна стати гарним спеціалістом. Наша кафедра завжди радо запрошує цікавих особистостей з медіа-сфери, що можуть дати такі гарні практичні знання», — сказала завідуюча кафедрою журналістики ЛНУ Наталія Федотова. 

0FdEQTjAbak

Після візиту до ЛНУ Руслан Кухарчук зі схожою програмою відвідав Луганську державну академію культури та мистецтв. Тут його також очікували активні та зацікавлені студенти, що навчаються за спеціальністю кіно-, телемистецтво. У цьому навчальному закладі Руслан поділився практичними порадами, як успішно втілити теоретичні знання в реальному телевізійному виробництві, а також дав корисні поради на тему працевлаштування майбутніх молодих спеціалістів. Студенти задавали відверті та інтригуючи питання, на котрі прямо та не менш відверто відповідав спікер.

fXVIuCBxwFw

«Досвідчений спікер і ритор зосередив увагу студентів на типових помилках у підходах професійних журналістів до висвітлення релігійної тематики. Спікеру вдалося створити атмосферу вільної комунікації, що сприяло виникненню у залі дискусійно-полемічної розмови. Спілкування принесло студентам користь і задоволення. Вони висловили бажання не припиняти на цьому взаємодію з Асоціацією «Новомедіа» і її президентом», — відзначив завідуючий кафедрою кіно-, телемистецтва ЛДАКМ Василь Дунін.

С завкафедрой Василием Дуниным

Завершальним етапом візиту до Луганська стала участь Руслана Кухарчука у прямому ефірі програми «Важливі люди» на телеканалі «Ірта». Більшою мірою бесіда була присвячена громадській діяльності гостя. Він розповів про громадянський рух «Всі разом», координатором котрого є. Також йшлося про закон 8711 «Про захист дітей від небезпечного інформаційного простору», ухвалення котрого вимагають сто тисяч підписантів, а також церкви та релігійні громади.

Ілона Мачарашвілі.

EVgR0hophH8

GmAfe5Lt0Qk

M4tOH65CMqk

NHT7dpBFZGI

Студенты 1

Выступление в ЛНУ

Студенты 2