Руслан Кухарчук відвідав III Всеукраїнський фестиваль дитячих ЗМІ “Артек +” в Карпатах. На майстер-класах глави “Новомедіа” учасники дізналися про особливості написання текстів у різних жанрах, а також специфіку інтернет-журналістики. Нижче публікуємо оригінальну новину про це з “Артеку”.

Кожен журналіст-початківець стикався з проблемою написання текстів. Як зробити так, щоб вони були цікаві вашій аудиторії? Відповідь на це питання можна було знайти на майстер-класі Руслана Кухарчука. За словами відомого журналіста для початку потрібно визначитись з жанром написання. Їх є три – інформаційний, аналітичний та художній. 

Працюючи з першим жанром ми маємо знати, що замість вступу слід починати матеріал з факту. Складні речення замінювати на прості – «любити крапки». Також не слід займатися «малюванням», а просто перерахувати важливі деталі. Довідкові дані про подію зазначати в кінці.

Праця з аналітичним жанром є складнішою. Для того щоб писати текст в цьому стилі потрібно плідно попрацювати. Наші думки можуть бути цікавими, але здебільшого вони цікаві лише нам. Для того щоб здобути прихильність публіки в такому жанрі потрібно стати відомим. Це можна зробити будучи професійним новинарем чи репортером. Жанроутворюючим елементом є аналіз групи фактів у їх взаємодії. Важливими є також тема (про що твір) та ідея (висновки, які мають спіткати читача після прочитаного). В даному жанрі може бути вступ, але ніколи не потрібно починати статтю зі статистики. Ще не можна зловживати цифрами, краще округлювати їх.

Створюючи свій шедевр в художньому жанрі ми маємо зробити образ, малюючи його словами. Пишіть про все, що відбувається навколо героя, але абстрагуйтесь від зайвого.

З яким жанром ви б не працювали, слід справити враження професіонала, бути обізнаним у своїй справі, будьте універсальним журналістом, як продемонстрував це Руслан Кухарчук 17 червня 2014 року в дитячому таборі “Артек-Карпати”.

Прес-центр “Новомедіа” по матеріалам з “Артеку+”.

image (2)