Руслан Кухарчук, голова Асоціації «Новомедіа» і руху «Всі разом» звернувся до влади з проханням захистити полонених журналістів у Слов’янську і посприяти їх швидкому звільненню. Він акцентував на проблемі критичного порушення прав журналістів в Україні і про важливість їхньої безпеки. Нагадаємо, що Кухарчук 27 квітня сам був затриманий в Слов’янську і пробув 13 годин в полоні у озброєних бойовиків . Але був звільнений.

У зверненні Кухарчук просить застосувати заходи для порятунку кожного громадянина України, який знаходиться в полоні озброєних повстанців, навіть розглянути варіант щодо обміну заручників на заарештованих сепаратистів. Також говорить про необхідність неофіційних переговорів з лідерами повстанців , які є громадянами України .

«Поза всяким сумнівом, кожен полонений в Слов’янську або інших містах знаходиться у надзвичайно важкому стані. Не має можливості зв’язатися із зовнішнім світом, піддається тортурам, психологічному тиску і фізичному насильству, – пише журналіст. До того ж зараз вважаю себе відповідальним сприяти тому, щоб і інші українські полонені опинилися на волі».

У документі також йдеться про необхідність органів державної влади у разі загрози життю боротися за порятунок українців. На думку Кухарчука, тільки така державна політика сприятиме зростанню і зміцненню бойового патріотичного духу учасників боротьби.

Варто відзначити, що за даними моніторингу Інституту Масової Інформації (ІМІ) в Слов’янську досі залишаються в заручниках чотири співробітники ЗМІ: стример Артем Дейнега, репортер фонду “Відкритий діалог” Сергій Лефтер, кореспондент «ЗІК» Юрій Лелявський і журналіст «ВоліньПост» Сергій Шаповал. На сьогодні про долю захоплених журналістів нічого невідомо. Крім їх сепаратисти викрали двох італійських журналістів Поля Гого і Коссімо Аттанасіо і білоруського журналіста газети «Нови час» Дмитра Галко. 22 квітня сепаратисти затримали журналіста американського видання Vice News Саймона Островського.

Повний текст звернення президента «Новомедіа» до властей читайте тут .

«13 часов взаперти» – про полон Руслана Кухарчука в Слов’янську читайте тут .