Наприкінці грудня відбудеться перший випуск школи «Новий журналіст». Більше десяти учнів протягом трьох місяців опановували нову професію. За цей час вони встигли ознайомитися з багатьма профільними і супутніми дисциплінами та мали змогу практикувати набуті знання. 

Ідея створення Школи належить Асоціації «Новомедіа» та безпосередньо її керівникові: «Серед наших пріоритетів – сприяння якісній журналістській освіті в Україні. Тримісячна школа “Новий журналіст” – це ще одне підтвердження тому» – зазначив Руслан Кухарчук.

У процесі навчання студентам було запропоновано завдяки стислій, але насиченій програмі дізнатися про основи журналістської справи. Всі викладачі Школи – це фахівці-практики. Учні відвідували заняття двічі на тиждень у вечірній час, а також намагалися засвоїти матеріал, виконуючи домашні завдання.

«Школярі» встигали не тільки вчитися, але й знайомитися  між собою, обмінюватися контактами, а під час коротких перерв між частинами уроку разом чаювали, обговорюючи «плани на майбутнє».   

Розклад занять Школи передбачав освоєння жанрів журналістики, основ теле- та радіожурналістики, фото. Також «школярі» знайомилися зі структурою редакції та розробкою концепції видання, пройшли міні-курси російської та української мови, ази маркетингу і реклами, дізналися про базові поняття у моделюванні та дизайні видання.

Крім цього, студенти екскурсією відвідали християнську телерадіокомпанію Асоціації милосердя «Еммануїл», де учні побачили реальну роботу медійників та дізналися тонкощі телевізійного виробництва. І наприкінці навчання «школярі» слухали семінари про створення і роботу прес-служби церкви, та про висвітлення релігійної тематики у світських ЗМІ. 

«Асоціація «Новомедіа» вперше проводить курс, тривалістю 3 місяці. На чисельні прохання ми вирішили організувати школу «Нового журналіста». І знаєте що – эксперимент вдався! Студенти на очах зростають, опановують професію, і все це завдяки інтерактиву з боку спікерів та практичним завданням. Така Школа – вдале рішення для тих, хто хотів би у  короткий термін отримати навички журналіста», – прокоментувала Тетяна Пінчук, адміністратор «Новомедіа» та один із координаторів Школи.  

За словами студентки Школи, Христини: «Більшість того, що ми вчили вже практикую». А деякі студенти говорять, що отримані знання спонукають до дій: «Знання більше навіть не допомагають, а стимулюють до дій. Якщо раніше журналістика була «темним лісом», то зараз вже видно горизонти», – ділиться враженнями Леся. Крім того, «школярі» залишились вражені професіональним рівнем викладачів та способами подання ними матеріалу: «Більш за все запам’ятався в процесі навчання професіоналізм вчителів», – коментує Інна.  

«Сподіваємося, що випускники Школи з гідністю поповнять ряди медіа-професіоналів», – зауважив голова Асоціації «Новомедіа», а на запитання про майбутню долю проекту для журналістів-початківців відповів: «Так, ми плануємо цю Школу проводити в майбутньому також».

 

Нагадуємо, що проект Асоціації «Новомедіа» – школа «Новий журналіст» розпочався 4 жовтня цього року. Він покликаний у короткий термін  дати необхідні знання та практичні навички  тим, хто бажає оволодіти професією.

 

 Анна Остапець, прес-центр Асоціації “Новомедіа”