«Школа виробництва телевізійних новин» – так називається інтенсивний навчальний курс, який пройшов у Києві з 27 по 30 березня. Школу для журналістів – християн організувала Асоціація «Новомедіа». Навчання і тренінги проводили досвідченні телевізійні працівники, які представляли три національних телеканали – НТН, Новий та 5 канал. Телешкола зібрала учасників із різних регіонів України.

Два дні проходили лекції, а наступні два дні – робота в умовах реального виробництва теленовин: виїзні зйомки, написання сюжетів, монтаж, зведення інформаційного випуску.

Про телевізійні жанри, зйомки сюжету, написання і редагування текстів у своїх семінарах розповідав Руслан Кухарчук, президент Асоціації «Новомедіа» і журналіст каналу НТН. Андрій Макаренко, член правління Асоціації «Новомедіа» і ведучий Нового каналу, викладав на теми роботи у кадрі, прямого ввімкнення, верстки випуску новин.

Семінар про специфіку телевізійного інформаційного мовлення провів Володимир Мжельський, шеф-редактор служби новин Нового каналу. Секретами операторського мистецтва поділився Андрій Фомін, оператор 5-го каналу.

Під час практичних занять учасників розділили на дві групи. В кожній визначили редакторів, журналістів, операторів та ведучого. Після чого обидві групи потрапляли в реаліті-шоу під назвою «Створення випуску теленовин». Вони відправлялись у світ інформаційної журналістики, зіткнувшись під час зйомок і створенням інформаційного випуску з реальними труднощами. Півдня йшло на пошуки теми і зйомку, решта часу – на написання текстів, монтаж та верстку випуску. Робота кипіла, як у справжній редакції.

Організатори навмисне задавали високий темп, щоб адаптувати учасників до ритму реального телебачення. Учасники працювали самостійно, але під уважним керівництвом кураторів Школи – Кухарчука та Макаренко. В процесі навчання викладачі використовували індивідуальний підхід до кожного.

Наприкінці дня, виснажені високим ритмом роботи, учасники Школи сідали перед екраном, щоб подивитися навчальний випуск новин, які вони створили самостійно. Після чого слідував детальний аналіз. Варто відзначити, що більшість учнів вперше брали участь у виробництві теленовин. Деякі делегати розповідали, що за чотири дні Школи отримали більше практичних навичок, ніж за весь попередній досвід роботи.

Щільний графік не завадив учасникам Школи стати друзями і тепер вже – колегами. Всі вони отримали Свідоцтва про успішне проходження курсу. А в кінці – спільна молитва про благословіння подальшої праці і про переображення світських засобів масової інформації силою і цінностями християнства.

Розповідають учасники Школи:

Оксана Тупальська, Вінниця
«Мені дуже сподобалась спільна праця. Ми з’їли хліб одне одного, відкрили для себе послідовність та взаємозв’язок в командній праці з операторами, кореспондентами, монтажерами. Я радію, що є християни професіонали у своїй справі, досвід колег дуже підтримує, коли опускаються руки».

Жанна Процишина, Хмельницький
«Мені сподобались усі семінари. Особливо корисними для мене були заняття з дикції. У моєму рідному Хмельницькому планую отримати роботу на телебаченні. І ця Школа виявилась для мене доброю можливістю потренуватися у якості журналіста. Я отримала багато практичних навиків. Дякую Асоціації «Новомедіа» за телешколу, а Богу – за можливість пройти цей курс».

Олена Пятилєтова, Київ
«Враховуючи свої перші кроки у сфері телебачення, було цікаво все. Я отримала повне уявлення про все необхідне для випуску теленовин. Мене вразили спікери семінарів. В роботі на телебаченні закликаю християн позитивно впливати на свідомість суспільства. Дякую Богу за організацію, за вкладенні кошти. Бажаю мати продовження і розвиватися далі».

Вадим Дричик, Ковель
«Чотири дні та маса пізнань. Індивідуальний підхід і корективи вчителя до моїх робіт дали стільки досвіду, скільки я не отримав за всі роки моєї операторської практики. Я вдячний друзям, що не дивлячись на їхні професіональні навички, вони були нарівні з нами. Я отримав уявлення про структуру телевізійних новин».

Світлана Кучеренко, Вінниця
«Подібні школи просто безцінні. Ми не просто взяли для себе купу знань і практичних навичок, ми зрозуміли, наскільки важливо християнам, які працюють в світських ЗМІ, бути принциповими і відстоювати євангельські погляди».

Ірина Уданович, Мелітополь
«Хочу сказати всій Асоціації «Новомедіа» велике операторсько-журналістське “Дякую” за Школу. Ми пережили такий адреналін, що навіть не могли розмовляти. За ці дня ми стали іншими, ми дізналися про себе щось нове, побачили себе по-іншому».

Надія Лучкевич, Дрогобич
«Організаторам велике спасибі! За розуміння і терпіння, за дружнє відношення, нові знання, віру в наші можливості і їхню небайдужість».

Аліна Мосендз, Київ
«Цей час став для мене скарбом. Я вперше зробила телевізійний репортаж і занурилась у процес реального телевиробництва. Змогла відчути себе у шкурі ведучого, який не має права на помилку, тому і робила їх щосекунди. А ще багато братів та сестер стали не просто знайомими, але близьким, які будуть жити в моєму серці вічно. Я ніколи не забуду цей час. Дякую всім організаторам за те, що вони нас так люблять».

Див. фоторепортаж:
http://prochurch.info/index.php/gallery/category/C22/