В середині вересня, 18-го числа стартувала восьма школа медіа професії «Новий  журналіст». Вперше більшість студентів – представники сильної половини людства,  які рішуче налаштовані спробувати себе в медіа сфері. Також у групі традиційно є медики, юристи, філологи та менеджери.

«Якщо раніше в нашій школі середній вік студентів був до двадцяти п’яти років, то цей набір приємно здивував. У восьмій групі більшість – це люди трохи старшого віку,  мають основну професію, життєвий досвід. А в школу прийшли тому що захотілося саморозвиватися або давно мріяли про те,щоб спробувати себе у журналістиці. Ті, хто мають відношення до медіа сфери, вирішили познайомитися з колегами по цеху і просто зануритися в теплу атмосферу,  яка є на нашій школі, –  розповідає Зоя Нікітіюк, координатор школи «Новий журналіст».

b05c47c2f9f993ee28588ae228876b61   

В новій групі 15 студентів. Є люди із Донецька, Луганської та Запорізької областей, які сьогодні проживають у столиці або Київській області. Один із студентів буде приїжджати кожної суботи  на лекції з Чернівецької області. Це не перший випадок, коли в групі є учні з інших міст. В історії школи були випускники, які кожного тижня приїжджали із Бердичева, Білої Церкви, Вінниці,  Житомира, Переяслав-Хмельницького, Одеси.

d4bbb8f9503d74742f991500fe407461

Знайомство із журналістикою студенти почали із вступної  лекції про жанри професії, історії вітчизняної та зарубіжної журналістики. Про це розповів Руслан Кухарчук, президент Асоціації «Новомедіа», медіа менеджер, журналіст, який в різні періоди працював на українських телеканалах, в  друкованих та електронних ЗМІ на посаді репортера, парламентського кореспондента, випускного головного редактора,  телеведучого.

72f8367d574d6fda3cf06aac459097ab

Особливу увагу приділили  також написанню текстів. Студенти вчилися боротися зі страхами, які зв’язані з чистим листком, вивчали етапи написання будь – якого тексту, розглядали вдалі не невдалі приклади журналістських текстів, практикувалися у вигадуванні заголовків і лідів. Трьохгодинну лекцію провела Любов Гасанова, яка останні 15 років старанно б’є по клавіатурі, створюючи тексти для друковани х  та інтернет медіа, в різний час  працювала головним випускним редактором спеціалізованих, корпоративних видань. І Зоя Нікітюк, яка дванадцятий рік займається написанням різних текстів, останніх чотири роки більше практикує політичний піар.

a33fc6af9c7466235b2a4b9813e933e6

Про те, як вибрати тему для свого матеріалу і знайти необхідну для неї інформацію, розповіла Любомира Ремажевська, редактор відділу по роботі із ЗМІ НАЕКМ «Енергоатом».  До цього Любомира пропрацювала редактором відділу «Індустрія» у видавництві delo.ua. І два рази стали призером професіональної премії «PRESSзвание». 

У завершення  навчального дня, студенти отримали домашнє завдання – читання  професійної літератури. Микола Плаксін, який навчався в школі разом із своєю дружиною Катериною, навіть пожартував із цього приводу: «Думав, прийдеться багато слухати та писати. Бачу, що тепер ми будемо ще й багато читати». Правильно бачить! Студентам дійсно потрібно буде прочитати декілька класних професійних книг.

33494730b1558f644cb1ff1b01ff880d

Прихопивши із собою кілька флаєрів з інформацією про Новомедіа Форум, який буде проходити 5-7 листопада в Києві, майбутні журналісти відправилися читати, віддавати і готуватися до наступної суботи.

7bf5f895909b34b48441ff9b249c983a

Ксенія Кузнюк, піар-менеджер

«Особливість школи – дуже позитивні викладачі. Окрім цього, кожен з них практикуючих журналіст. Для мене це немало важливо, оскільки я прийшла сюди, щоб покращити свої навики і отримати поради і рекомендації справжніх професіоналів».

63f7c0a95d286aebfc7753ba5fde8cc2

Андрій Олександрін, лікар

«Я чекав її пів року і дочекався! ЇЇ, школу «Новий журналіст!» Хоч я і медик, але в моїй професії мало звертають увагу на комунікацію. Приходиться заповнювати пробіли тренінгами, самоосвітою. І ось – школа медіа професії. Мій друг нещодавно закінчив школу, заразив усіх своїм вмінням грамотно писати і чітко розставляти пріоритети на папері. Після невеличкої реклами, я теж вирішив спробувати. В перші ж дні молоді спікери школи приємно здивували практичним багажем знань. Так, теорія є, але викладається вона суто на особистісних прикладах. Попереду півтора місяця тяжкої, цікавої і необхідної кожному роботи. Як сказала Зоя Нікітюк: «Казки закінчилися!» Я вірю, що нашій, восьмій школі «Новий журналіст» все вдасться!»

Прес-центр «Новомедіа»