В Україні стартував проект, що наближує шкільну освіту до реалій інформаційної доби. Портал shkola.ua обіцяє розвинутись у джерело корисної інформації для вчителів, батьків і учнів.

Презентований 15 лютого проект працює за підтримки Міністерства освіти, науки, молоді та спорту. Його головна мета – виховання культури застосування сучасних інформаційних технологій у школярів. Хто саме фінансує портал, його творці не зізнаються: за словами керівника проекту Марини Поліщук, це «група приватних осіб, зацікавлених у розвитку освіти в нашій країні». Проект позиціонується як незалежний і некомерційний, хоча не виключено, що з часом на ньому з’явиться реклама.
На сайті будуть опубліковані електронні версії більшості шкільних підручників, а також інтерактивні уроки, які зможуть вирішити проблему навчання хворих і неповносправних дітей, що не мають змоги відвідувати заняття й вимушені отримувати середню освіту дистанційно. Є тут також і досить сумнівні з погляду освітньої доцільності матеріали – розв’язники з багатьох предметів і готові реферати.

У розділі «Тестування» учні випускних класів зможуть самостійно потренуватись у складанні тестів зовнішнього незалежного оцінювання. Також сайт пропонує інформацію про українські вищі навчальні заклади, різноманітні навчальні курси, а також розділ «репетитори» з оголошеннями від фахівців із різних регіонів України. Не забули й про інтерактив – для спілкування школярам, батькам та вчителям запропоновано форум.

Згодом творці порталу планують додати версії мовами національних меншин України до наявних української і російської. Популяризуватимуть сайт за допомогою акцій і конкурсів, що проводитимуться в партнерстві з культурно-мистецьким музейним комплексом «Мистецький арсенал».

Олександра Найда

«Медіаграмотність»