Вже другий рік поспіль Координатор проектів ОБСЄ в Україні спільно з Інститутом масової інформації реалізує проект «Престижна журналістська практика». З 1-го по 31 серпня студенти факультетів журналістики проходитимуть практику у відомих засобах масової інформації. Всього 20 студентів старших курсів з університетів Ужгороду, Донецьку, Одеси, Львову, Черкас, Луганську та одна студентка з Харкову, яка навчається в Московському державному університеті, практикуються в ЗМІ Києва, Чернівців, Львова, Донецька та Ужгорода.

При чому, всі студенти працюють у тих газетах, радіостанціях та каналах телебачення, які розташовані в найвіддаленіших від місця їхнього навчання регіонах. Серед мас медіа, які беруть участь в проекті, – «Газета по-українськи», «Молодий Буковинець», «Львівська газета», он-лайн видання «Українська правда», телеканали СТБ, К1, 5 канал, агентство Інтерфакс.

Цей проект покликаний покращити професійні стандарти молодих журналістів, збільшити обмін інформацією між різними регіонами України та сприяти зростанню порозуміння між мешканцями всієї країни.

«Одним із завдань проекту цього року, який називається «Подальше зміцнення практики демократичного управління в Україні», є сприяння українській владі в досягненні більшої прозорості та дотриманні принципу свободи слова, – говорить Мортен Емберг, голова Відділу з питань демократизації Координатора проектів ОБСЄ в Україні. – Як можна в цьому допомогти? Один із шляхів, це – вдосконалення журналістської освіти та журналістської практики. Отже, перша мета, яку ми хочемо досягти цим проектом, це те, щоб всі учасники мали змогу навчитися чомусь новому: брати інтерв’ю, монтувати, шукати, перевіряти інформацію та іншим професійним навичкам.

Також ми сподіваємось, що студенти – учасники програми добре попрацюють, доведуть усім, що вони є здібними журналістами, і що їм можна довіряти. А потім, повернувшись до Донецька, Луганська чи Львова, можливо, стануть власними кореспондентами, стрингерами чи просто допомагатимуть з пошуком інформації, потрібними телефонами. Наприклад, якщо в Донецьку щось трапилося, а у Львові хочуть це висвітити, то львівські журналісти зможуть звернутися по допомогу до своїх колишніх практикантів з Донецьку. Це сприятиме тому, що між регіонами України буде відбуватися обмін більш точною та правдивою інформацією, збільшиться кількість джерел інформації, регіони будуть більше висвітлювати життя один одного.

А ще ця програма ставить за мету подолати певні стереотипи, які існують стосовно різних регіонів України. Україна – строката країна, різні її частини мають різну історію, різні домінуючи мови. Студенти зі Сходу мали свої уявлення про Захід, які, можливо, не завжди відповідають дійсності. Львів’яни також, коли приїхали в Донецьк, дивувалися, що не все так, як вони собі думали».

Така можливість відбути практику у визнаних українських медіа – це почасти унікальний шанс для студентів. Часом навіть траплялися курйозні історії, коли люди відмовлялися вірити, що мають таку нагоду. Наприклад, у Черкаському університеті після запрошення студентів від ІМІ та ОБСЄ нам просто відповіли: «Це розіграш, такого не буває». На щастя, нам таки вдалося переконати викладачів, що це реальність, і студенти з Черкас також стали учасниками «Престижної журналістської практики».

«Україна дуже велика та різна країна, і це дає їй унікальні шанси, адже різним регіонам є чого повчитися один у одного. Відтак, студенти, українська молодь, що знатиме всю Україну, буде тією об’єднуючою силою, яка значно сильніше об»єднує, аніж будь-що інше. Ми можемо і маємо вчитися один у одного. Завдяки ОБСЄ такий шанс отримали мої колеги, і я сподіваюся, вони ним скористаються якнайкраще» – каже виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Кульмінацією проекту стане конкурс на кращу студентську роботу за результатами «Престижної журналістської практики». Координатор проектів ОБСЄ в Україні, ІМІ