Як стало відомо „Телекритиці”, на останній конкурс на телевізійні частоти, який пройшов у Нацраді, не було винесено ті 75 частот, на які претендує канал НТН (екс-„Служба інформації”). Згідно рішення суду, частоти мають бути внесені поза конкурсом у ліцензію каналу. Нагадаємо, що раніше за сприяння деяких членів Нацради ці частоти намагалися виставити на конкурс „заднім числом”. Нацрада спочатку ухвалила це рішення, а потім відкликала його „до з`ясування” обставин, чому НТН, яка проплатила прорахунок близько 30 частот, претендує на 75.

Однак суд зобов`язав Нацраду вписати усі частоти у ліцензію каналу НТН. При цьому повністю нівельовано процедуру конкурсу, передбачену українським законодавством для розподілу радіочастотного ресурсу.

Нацрада поки що й не виконала рішення суду. Але це – справа часу, каже заступник голови Нацради Віталій Шевченко, до якого „Телекритика” звернулася за коментарем:

– Ситуація така: канал НТН („екс-„Служба інформації” – „ТК”) справді свого часу замовляв прорахунок частот і, здається, близько 30. Але на конкурс у Нацраду прийшили інші, прораховані каналом, 75 частот. Коли ми поцікавилися, чому така розбіжність, виявилося, що серед поданих 75 – тих близько 30, замовлених раніше, немає. Їх було на десяток менше. Звідки взялися всі інші до 75 – то дуже велика загадка.

Офіційно причетність НТН до цих частот нічим не була підкріплена: немає підтвердження тому, що ці частоти справді були прораховані для них і за їхнього сприяння. Ми навіть з цього приводу листувалися з Держкомітетом транспорту та зв’язку, але вони нам нічого так і не підтвердили з цього приводу і не дали відповіді, звідки все-таки розбіжності.

Тим часом, підходив час наступного конкурсу (бо раз уже частоти прораховані, то немає сенсу їх тримати), однак телекомпанія вирішила не чекати ніяких конкурсів і подала на нас до суду. Спершу, правда, вони запропонували Національній раді внести ці частоти у їхню мережу, яку вони починають розбудовувати.

Я не знаю, чи була їм формальна відповідь, чи не була – це, зрештою, не має значення, через те, що вони не захотіли чекати самого конкурсу. І подали до суду, мотивуючи своє звернення тим, що Нацрада, мовляв, не хоче виконати дії із внесення цих частот у їхню ліцензію.

Але є цікава обставина – ліцензія НТН, взагалі, виписувалася не на всю Україну, а тільки на Київський регіон (канал же претендує на розвиток як загальнонаціональна мережа – прим. „ТК”).

За такою, судовою, схемою „розвивається” вже четверта телекомпанія.

А започаткував її ще „ТЕТ”. В інтересах цієї компанії суд прийняв рішення зобов’язати Національну раду внести зміни до їхньої ліцензії і вписати до цього документу поза конкурсом усі частоти, які „ТЕТ” прорахував за свої кошти.

Наступною скористалася такою схемою телерадіоорганізація „Київська Русь”, яка нібито збиралася виграти конкурс у кабельних мережах. Нацрадою жодного рішення з оголошення переможця конкурсу не було прийнято, а ТРО обманним шляхом, через суд, вирвала рішення на свою користь, вирвала у нас ліцензію, скориставшись іще і пособництвом голови Нацради Бориса Холода. Саме він відкликав апеляційну скаргу на судове рішення в інтересах „Київської Русі”, яку я надсилав.

Третя ТК – „Астра-ТБ” – так само „виграла” собі мережу.

І ось четверта ситуація – з НТН. Тут навіть і конкурсу не було. Ми навіть не встигли подати частоти на конкурс. Суд зобов`язав нас внести ці частоти у ліцензію телекомпанії.

Зараз до Нацради надійшло вже декілька виконавчих приписів стосовно того, що ми досі не виконали судове рішення. Така ситуація на сьогоднішній день.

За такою схемою, протягом усього року, розбудовується вже четверта всеукраїнська телевізійна мережа. І це є повним абсурдом і ненормальним явищем. Таку практику потрібно змінювати.

Щодо цих 75 частот, на які претендує НТН, то не знаю, що вирішить Нацрада, бо претензії від виконавчої служби пред’являються Б.Холоду.

І аналогічна ситуація вже була, коли голова Нацради підписував і видавав ліцензії, а потім ми через кілька тижнів бачили лише копії цих ліцензій.

Однак, Нацраді доведеться виконувати судове рішення. Ми перед судом всі рівні і мусимо поважати суд. Інша річ, чого варте це рішення суду! Мені думається, що треба буде колись оформити таку почесну дошку ударників цього судового змагання, бо звучать, як правило, одні й ті ж самі прізвища одіозних суддів (я однозначно стверджую, що це одіозні судді), які такі рішення штампують.

Згідно Конституції судам підвідомчі будь-які справи в межах їхньої компетенції.

Будь ласка, нехай суди скасовують прийняті нами рішення, якщо вони угледжують у них порушення нами закону.

Але коли суд перебирає на себе повноваження спеціально для цього створеного консультаційного органу – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – і починає визначати переможців конкурсу, – це просто ідіотизм.

Тетяна Лисюк, Оксана Лисенко, “Телекритика”