У Києві втретє стартував міжнародний правозахисницький фестиваль документальних фільмів “Український контекст”. Цьогоріч свої доробки презентуватимуть режисери з 22 країн світу. Усі фільми – про долі пересічних людей, які протистоять порушенню їхніх прав – на життя, свободу слова та соціальну рівність.

Фільми про реальне життя – несправедливе та жорстоке. Так характеризують програму фестивалю його організатори. Вони навіть не бажають глядачам приємного перегляду, адже представлені картини аж ніяк не розважальні. Старт показам дає фільм “Помаранчеві хроніки”. Його автор – американець українського походження Даміан Колодій. Восени 2004 він приїхав до України спостерігати за виборами. Фільм відзняв під враженнями подій на Майдані/

Даміан Колодій, режисер фільму “Помаранчеві хроніки”:

– Ну я там мав квартиру біля “українського дому”, навпроти, так що я був якраз там. Я відкривав вікно і була революція. Я так ходив на Майдан, я ходив до Кабінету Міністрів, часом хтось казав тут є щось цікаве в ЦВК, так що я там ходив.

Основне завдання фестивалю – не змагання між режисерами. Головне показати фільми глядачам, запевняють організатори “Українського контексту”. Кажуть інтерес до документального кіно наразі дуже високий. В Україні цей напрямок кінематогрофу потроху відроджується.

Геннадій Кофман, продюсер фестивалю:

– Мне так кажется, документальное кино в Украине все-таки есть. И если может нельзя говорить о какой-то системе, какой-то школе как украинская документалистика современная, мы не будем говорить об истории, но уже есть определенные намечаеться определенная система. И вобщем-то ребята снимают очень хорошо.

Нагадаємо, 25 травня 2006 року в рамках Третього Міжнародного фестивалю Дні Документального кіно з прав людини «Український контекст» Інститут Масової Інформації презентує прем‘єру документального фільму «Свобода «джинси»? Український контекст…»

(Студія «Тайм продакшн», 2006 р.).

У столиці фестивальні покази триватимуть п’ять днів. Далі кіно про права людини рушить у регіони. Організатори планують показати його у восьми регіонах. Жителі обласних центрів зможуть побачити хоч і не всі сімдесят фестивальних фільмів, зате, як обіцяють організатори, усі сеанси будуть безкоштовними. ІМІ, 5 канал